26. jun 2017.

Matić: Niko u Komisiji za istragu ubistava novinara ne prima honorar

Povodom tvrdnji Nebojše Vukovića u dnevnom listu Alo, reagovao predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić

Veran Matić (foto: Nebojša Babić)

Prenosimo reagovanje Verana Matića u celini:

„Povodom neistinitih činjenica koje je izneo Nebojša Vuković u dnevnom listu Alo o radu Komisije za istraživanje ubistava novinara, molim vas da objavite sledeće činjenice:

Od početka rada Komisije, nijedan član nikada nije primio nijedan honorar niti platu. Angažman svakog člana Komisije je bez bilo kakve nadokande. Troškove članovima Komisije koje imaju u radu pokrivaju organizacije iz kojih dolaze. (N. Vuković tvrdi da se primaju plate, što je gruba neistina).

Kao predsednik Komisije i novinar, moram da kažem da sam zaprepašćen uređivačkom politikom lista Alo, u kom se izgleda ne vrše ni najminimalnije provere tvrdnji jednog očigledno nekredibilnog sagovornika. (Matić)

Nije tačno ni da se Komisija samo obraća javnosti kada su u pitanju godišnjice smrti i da je bez rezultata. Upravo zahvaljujući radu Komisije za istraživanje ubistava novinara, podignuta je optužnica i u toku je suđenje optuženima za naručivanje ubistava i samo ubistvo Slavka Ćuruvije, što se ne bi dogodilo da nije rada Komisije.

Pronađeni su zagubljeni dokazi iz predmeta koji se tiču smrti Dade Vujasinović, urađeno superveštačenje u Hagu.

U slučaju Milana Pantića, Radna grupa MUP-a je sva saznanja o potencijalnim ubicama i nalogodavcima predala tužilaštvu, što se dogodilo prvi put od kada se dogodilo ovo ubistvo, i tužilaštvo definiše šta je još potrebno uraditi da bi se podignula optužnica.

Krajnje je nečasno nasrtati na kredibilitet institucije koja je iz navedenog napravila više nego bila koja druga, kada je reč o rešavanju ubistava novinara, i to bez ikakve naknade. Svakako je da smo se u dosadašnjem radu susretali sa različitim vidovima opstrukcija i podmetanja, i to najčešće upravo onda kada je vođena bitka da se neki od procesa završe, kao sada u slučaju definisanja svih neophodnih elemenata za optužnicu u slučaju Milana Pantića.

Očekujemo od kolega novinara i medija da budu solidarni u naporima da se istina o ubicama i nalogodavcima dovede do sudskih presuda, a ne da se šire laži o radu Komisije i time pokuša kompromitacija ozbiljnih, sistemskih, trajnih napora da do rešenja dođe.

Kao predsednik Komisije i novinar, moram da kažem da sam zaprepašćen uređivačkom politikom lista Alo, u kom se izgleda ne vrše ni najminimalnije provere tvrdnji jednog očigledno nekredibilnog sagovornika. Na proveru vas obavezuje i Kodeks novinara Srbije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend