26. jun 2017.

SBB strahuje od zloupotrebe podataka koje traži država

Kompanija SBB izražava najoštrije protivljenje zbog načina na koji je Izvršnoj direktorki SBB-a i potpredsednici Junajted Grupe za marketing i medije uručen poziv da se javi u policiju radi prikupljanja obaveštenja o pretkrivičnom postupku koje vodi Treće osnovno javno tužilaštvo.

Poziv da se javi u ponedeljak rano ujutro u svojstvu građanina uručen joj je u petak uveče i to na kućnu adresu. Takođe, kompanija SBB upozorava da su Treće tužilaštvo i policija od kompanije tražili podatke koji su poslovna tajna, a da ne postoji valjana zaštita tih podataka da dođu u ruke konkurenciji i izražava sumnju da se ovlašćenja državnih organa koriste za pribavljanje podataka za potrebe privatne krivične prijave.

Kada su odlučili da kupe deo vlasništva TV Ultra, u kompaniji SBB želeli su samo da populariziju jedan dečji kanal. Međutim, kada je nekadašnji direktor i manjinski vlasnik TV Ultra Ratomir Kutlešić, 2014. godine smenjen s te funkcije, pokrenuo je građansku parnicu protiv SBB-a koju je izgubio. Ipak podneo je novu tužbu, protiv njegove naslednice na funkciji direktora.

Ništa ne bi bilo sporno da u okviru predistražnog postupka koji je povelo, tužilaštvo nije odlučilo da ispita i poslovanje kompanije za vremenski period koji nije obuhvaćen krivičnom prijavom, a u kome je baš Kutlešić bio direktor.

Advokat Vladimir Beljanski, koji zastupa SBB, kaže da to nije po zakonu, a negoduje i zbog toga što policija i tužilaštvo traže od kompanije podatke koji su poslovna tajna i podseća da je upravo Kutlešić na sudu tražio te podatke, ali ih po zakonu nije mogao dobiti.

„Moguće su situacije ako neovlašćena lica do te dokumentacije dođu mogli bi da pričine štetu ili da to iskoriste u vidu određene nelojalne konkurencije. Prema tome opasnost od toga da se dokumentacija pribavlja van kontrole je vrlo velika, opasnost kao mogućnost zloupotrebe krvične prijave kao instituta koji se koristi u okviru krivičnog prava za neke prikrivene ciljeve koji bi mogli da se ostvare podnošenjem takve krivične prijave“, kaže on.

Beljanski ne negira zakonsku obavezu da dostave dokumentaciju koju im zatraže nadležni organi, ali izražava ozbiljnu sumnju da bi oni mogli biti zloupotrebljeni. Naime, nema nikakvih garancija da podaci neće neovlašćeno biti izneti iz nadležnih institucija i iskorišeni u druge svrhe, pogotovo što SBB poseduje snažne indicije da postoje veze između podnosioca krivične prijave i konkurencije:

„Ovde se radi o situaciji koju bi svako mogao da iskoristi. Vrlo je lako podneti krivičnu prijavu protiv direktora bilo koje firme za zloupotrebu položaja odgovornog lica, što je vrlo široko postavljeno krivično delo, a nakon toga dati mogućnost policiji da oduzma sve što im dođe pod ruku od te kompanije, uključujuci poverljiva dokumenta, na osnovu kojih konkurencija može da ostvari određenu korist ili koja bi korišćenjem nanela štetu toj konkretnoj firmi“.

Iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva odgovaraju da je spis predmeta prebačen u Treći osnovni sud radi odluke o žalbi SBB-a i da zbog toga ne mogu da preciziraju zbog čega su tražili dokumentaciju koja je za kompaniju sporna, niti da li je policija sama prikupljala obaveštenja i o tome obavestila tužilaštvo.

Navodeći da postoji obaveza davanja dokumenata, kao i po kojim zakonima se vrši njihova zaštita, u tom Tužilaštvu priznaju da nemaju kontrolu nad njom dok je u rukama policije, što je za SBB jedan od ključnih problema.

„Tužilaštvo je dostavilo zahtev za prikupljanje potrebih obaveštenja policijskoj upravi za grad Beograd, obzirom da iz same krivične prijave Tužilaštvo nije moglo oceniti da li su verovatni navodi prijave, a podaci u prijavi nisu pružali dovoljno osnova za odluku da li će se provesti istraga. Tužilaštvo je zahtevalo i da se pribavi relevantna dokumentacija, s tim što u ovom trenutku nismo u mogućnosti da se izjasnimo da li je tačno navedeno koju dokumentaciju pribaviti za koji vremenski period ili je deo dokuemntacija policija pribavila na osnovu svojih ovlašćenja, obzirom da se celokupan spis predmeta nalazi u sudu“, kaže se u saopštenju tužilaptva.

I upravo tu leži problem: kako sprečiti nelojalnu konkurenciju da dođe do poslovnih tajni. Umesto jasnih odgovora iz policije i tužilastva stigao je novi poziv. U petak kasno uveče dva policajca dostavila su Izvršnoj direktorki SBB-a i potpredsednici Junajted grupe za marketing i medije poziv da se u ponedeljak ujutro javi u MUP.

Iako je mogla da ga pošalje poštom ili uruči na adresu kompanije policija je poziv direktorki SBB-a uručila na kućnu adresu. Takođe, poziv je dobila u svojstvu građanina, ali pod pretnjom privođenja, ako se ne odazove.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

2 komentara za: “SBB strahuje od zloupotrebe podataka koje traži država

 1. geras

  bez obzira što su, po svemu sudeći, oni ovog puta žrtva, neka malo strahuje i monopolski sbb. i mi, korisnici, strahujemo na dnevnoj bazi , ne da li će, nego koliko sati će pojedini kanali danas biti zatamnjeeni . takođe strahujemo od redovne zamene kanala iz ugovora nekim, od ko zna koliko, pinkovih kanala. i , konstantno strahujemo od beskrajnih usklađivanja- porasta cene “ mesečnog održavanja“, a osnovna ponuda sve bednija a i evro godinama „tu negde“. strahujemo i , samo teoretski , od promene operatera ( skoro sve je samo sbb) jer u tom slučaju bi i posle raskida ugovora još nekoliko meseci plaćali „održavanje“ .

  27. јун 2017. at 09:48
  • Pera

   Ne verujte u sve sto procitate, ni ovoga puta oni nisu zrtve, izneli su deo price koja njima odgovara, sa vrlo malo istine…

   28. јун 2017. at 00:13

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend