17. avg 2018.

Vlajić: Milionske kazne „vodič za gušenje medija“

O šestomesečnoj kontroli koji su poreski inspektori obavili u Južnim vestima i navodnog milionskog duga koji su utvrdili, a pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, novinar Đorđe Vlajić za N1 kaže da je takvih pritisaka bilo i ranije.

„Kao i u slučaju ‘Vranjskih’, bilo je tih pritiska i na druge medije, samo se zaboravilo. Ishod je da ‘niste ništa pogrešili, ali ste krivi što postojite, ne radite u korist vlasti, kritikujete, e pa ne biva'“, kaže Vlajić.

Medijska situacija u Srbiji je, prema njegovim rečima, dosta teška.

„…Da se ja pitam da li u Srbiji uopšte postoje mediji. Mnogo od onoga što se naziva medijima, više liči na seoski razglas ili bilbord vlasti, to se vidi kroz sadržaje izvesnih televizija, novina nekih, radija. Neprestan je pritisak vlasti a politički funkcioneri se najčešće bahato ponašaju prema medijima i to nije zdrav ambijent“, naglašava Vlajić.

Šest novinarskih i medijskih udruženja predalo je u četvrtak zahteve Vladi Srbije u kojima navodi da od ispunjenja tih zahteva zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu. Zahtevi su predati na sastanku predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

U tekstu je navedeno 13 zahteva za koja novinarska i medijska udruženja navode da ih vlast u Srbiji mora brzo i efikasno rešiti i tako na delu pokazati političku volju da se medijska scena dovede u red i unapredi.

„I to nije više reč o molbi, ako se ne varam, u ovih 13 zahteva su locirani ključni probolemi u medijima, to se ne može sakriti. Ljudi kojima je stalo do profesije računaju da su mediji jedan od osnovnih elemenata pregovora u procesu pristupanja EU. Za sada Brisel, više nego što je dobro, ima razumevanja i pokazuje toleranciju po vlast i prema tome što rade medijima“, kazao je gost N1.

On naglašava da se mora razgovarati o tome kako će se rešiti ti problemi.

„Mora da se razgovara, kako ćete rešiti problem ako ne razgovarate sa onim ko pravi problem“, dodao je.

Pogledajte gostovanje Vlajića u Novom danu:

Izvor: N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend