09. apr 2018.

Vrhovni kasacioni sud: “Politika” nezakonito otpustila novinarku Svetlanu Vasović Mekina

Vrhovni kasacioni sud presudio je da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena 2010. godine, i da, posle osam godina, mora da bude vraćena na posao. Otkaz novinarki je usledio nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji.

Vrhovni kasacioni sud potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda iz 2014. godine kojom su, kao nezakoniti, poništeni rešenje da je usled organizacionih promena prestala potreba za radom Svetlane Vasović Mekina i rešenje kojim joj je otkazan njen ugovor o radu.

Presudu Prvog osnovnog suda je Apelacioni sud preinačio 2015. godine i odbio zahtev novinarke da se ova rešenja ponište, nakon čega je ona Vrhovnom kasacionom sudu podnela zahtev za reviziju.

„Presuda Vrhovnog kasacionog suda dokazuje da je bila pravilna osuda prakse otpuštanja koju je 2010. godine u ‘Politici’ sprovela tadašnja vlast, kao i da je tadašnje – i sadašnje – rukovodstvo Politike postupalo nezakonito i time nanelo veliku štetu ne samo otpuštenim novinarima nego i Politici u celini“, rekla je Vasović Mekina za UNS.

Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je “Politika” postupala nezakonito jer je u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih.

Zakon o radu propisuje da je poslodavac koji utvrdi da će doći do prestanka potrebe za radom najmanje 20 zaposlenih u roku od 90 dana, dužan da donese ovaj Program.

Sud je prihvatio i iskaze svedoka koji su potvrdili da „spoljni saradnici, koji se od 2008. godine angažuju preko posebne agencije, u Politici uvek postoje“, zbog čega je presudio da je rešenje o otkazu Svetlani Vasović Mekina nezakonito i zbog toga što je u suprotnosti sa odredbom u Kolektivnom ugovoru kojim se zabranjuje proglašavanje viška zaposlenih bez donošenja programa u slučaju postojanja spoljnih saradnika koji obavljaju iste ili slične poslove i za to primaju naknadu.

Rukovodstvo „Politike“ je u toku osmogodišnjeg sudskog procesa tvrdilo da je tehnološki višak predstavljalo 18 zaposlenih. Sud je zaključio da bi rukovodstvo „Politike“, na čijem čelu je tada bila, kao i sada, direktorka Mira Glišić Simić, moralo da ubroji u ukupan broj tehnološkog viška još 75 zaposlenih kojima je radni odnos prestao na osnovu isplate stimulativne otpremnine “jer su i oni predstavljali tehnološki višak”.

„Tehnološki višak su predstavljala 93 zaposlena i to 75 zaposlenih kojima je otkazan ugovor o radu uz isplatu stimulativne otpremnine i 18 zaposlenih kojima je otkazan ugovor o radu uz isplatu zakonske otpremnine, pa se ne može tvrditi da je samo 18 zaposlenih tehnološki višak i da se prema njima određuje da li je bilo potrebno doneti Program rešavanja viška zaposlenih ili nije“, navodi u presudi sudija Vrhovnog kasacionog suda Ljubica Milutinović.

Vrhovni kasacioni sud je ocenio da je prvostepeni sud u veću Jelene Bogojević Lazić pravilno presudio da prilikom raspoređivanja “viškova” na upražnjena radna mesta “kriterijumi moraju postojati i moraju se primenjivati ravnomerno na sve zaposlene”.

Vrhovni kasacioni i Prvi osnovni sud utvrdili su da je u „Politici“ bilo na raspolaganju više slobodnih radnih mesta za koja je Svetlana Vasović Mekina ispunjavala uslove ali joj, za razliku od drugih zaposlenih, nije bilo ponuđeno nijedno.

Time je rukovodstvo „Politike“, po oceni suda, „povredilo princip zabrane diskriminacije zajamčen Ustavom RS i Zakonom o radu koji zabranjuje da se zaposleni stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica u istoj ili sličnoj situaciji“.

Podrška Svetlani Vasović Mekina

U „Politici“ je posle smenjivanja Ljiljane Smajlović sa mesta glavne i odgovorne urednice oktobra 2008. godine otpušten veliki broj novinara, među kojima je dopisnica iz Slovenije Svetlana  Vasović Mekina.

UNS je posle nezakonitog otkaza organizovao 5. maja 2010. godine skup podrške Svetlani Vasović Mekina na kome su govorili Slavoljub Đukić, Olivera Kovačević, Emir Kusturica, Zaharije Trnavčević, Dragoljub Žarković, Aleksandar Mandić, Boško Mijatović, Jovo Ćuruvija (brat ubijenog Slavka), Slobodan Stojičević, a pismo podrške poslao je i akademik Dobrica Ćosić  koji je između ostalog napisao: “Uveren sam da je Svetlana Vasović Mekina svojim istinoljubljem i profesionalnom hrabrošću časno predstavljala svoju profesiju u beogradskoj štampi, posebno u listu Politika”.

Dejvid Bajnder, dugogodišnji dopisnik Njujork tajmsa iz Beograda, takođe se oglasio rečima: “Čitanje Politike mi je kao profesionalnom novinaru predstavljalo zadovoljstvo zbog toga što je odlično pokrivala prostor bivše Jugoslavije, odnosno celog Balkana. Izvanredno izveštavanje Svetlane Vasović bilo je hrabrije i pronicljivije od onog što je o Sloveniji objavljivala slovenačka štampa. Veoma sam tužan što Svetlanu Politika više neće objavljivati”.

Pisma Ljiljani Smajlović, Draganu Bujoševiću i Sonji Liht

Svetlana Vasović Mekina, uoči nezakonitog otpuštanja 2010. godine obratila se pismima tadašnjoj predsednici UNS-a Ljiljani Smajlović, glavnom i odgovornom uredniku „Politike“ Draganu Bujoševiću i predsednici UO Politike a.d. Sonji Liht.

„Iako sam samo dve godine unazad dobila nagradu ‘Politikine’ kuće kao najbolji novinar, od trenutka kada je pre više od godinu dana funkciju glavnog i odgovornog urednika preuzeo Dragan Bujošević, onemogućeno mi je pisanje komentara i analitičkih tekstova. Posle novembra 2008. godine dato mi je na znanje da se novom uredništvu ne sviđaju moji kritički tekstovi ni o slovenačkoj a još manje o srpskoj politici. Ukidanje radnog mesta dopisnika iz Slovenije ima i političku pozadinu jer je usledilo posle pritisaka slovenačke politike na najviše prdstavnike srpskih vlasti. Politički vrh Slovenije, nezadovoljan mojim izveštavanjem o temama koje opterećuju bilateralne odnose, prijavljivao me je rukovodstvu Srbije uz zahtev da me se ućutka“, pisala je, između ostalog, Svetlana Vasović Mekina Ljiljani Smajlović.

Svetlana Vasović Mekina pisala je i tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku “Politike” Draganu Bujoševiću:

“Moram da te podsetim da sam za Politiku otkrila, između ostalih, neprijatne činjenice o slovenačkom nepotpisivanju socijalnog sporazuma, “izbrisanima”… Pre dve godine u Politici sam objavila najveću ekskluzivu na našim prostorima, zapisnik sastanka u Vašingtonu sa detaljnim američkim instrukcijama Ljubljani kako da se na čelu EU drži po pitanju odnosa EU-Rusija i u pogledu priznanja Kosova. Zbog tih informacija se zatresao čitav region. Peticiju koju je lansirao MSP Slovenije (vođen tadašnjim ministrom Dimitrijem Rupelom) a kojom je osuđeno objavljivanje tog plana u Politici, potpisalo je 339 slovenačkih diplomata, dirigovanih od strane svog šefa Rupela. Slovenačka politika je tražila od srpskih vlasti da ućutkaju, odnosno da im se “skine s vrata” dopisnik iz Slovenije. Znam da znaš da je posle toga u Sloveniji zbog mojih članaka u Politici posao izgubio moj suprug”, pisala je Vasović Mekina.

Tadašnju Predsednicu Upravnog odbora Politike a.d. Sonju Liht je Vasović Mekina u pismu upozorila da “radna mesta ukinuta novom sistematizacijom dokazuju da je ona tempirana radi otkazivanja stalnog radnog odnosa novinarima koji su odlično obavljali zadatke, koji su nagrađivani i koji su zbog svog rada kritikovani od strane političara na vlasti”.

“Od dopisnika iz inostranstva ukinuto je samo radno mesto dopisnika iz Slovenije, novinarke za koju je ministar spoljnih poslova Slovenije tražio od ministra spoljnih poslova Srbije da je što pre ućutka”, napisala je Vasović Mekina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend