07. okt 2018.

UNS podneo krivičnu prijavu protiv direktorke Politike

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv direktorke "Politike" Mire Glišić Simić, jer novinarku Svetlanu Vasović Mekina ni skoro godinu i po dana od presude za nezakonit otkaz nije vratila na posao.

UNS je istakao i da je jasno da direktorka Politike, koja je dužna da izvrši sudsku odluku i Svetlanu Vasović Mekina vrati na rad – to neće da učini i da je spremna da svojim novcem, a posebno novcem društva koje zastupa, plaća svoju samovolju.

„Ne izvršavajući svoju dužnost Mira Glišić Simić nanosi štetu društvu koje zastupa, ali i Svetlani Vasović Mekina, kojoj uskraćuje prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja“, saopštio je UNS.

„Na osnovu člana 280 ZKP podnosimo krivičnu prijavu protiv Mire Glišić Simić zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 KZ RS, povrede prava na osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja iz člana 163 KZ RS i zloupotrebe položaja odgovornog lica iz čl. 227 Krivičnog zakonika Republike Srbije“, naveo je UNS u prijavi koju je u petak predao Tužilaštvu.

U junu ove godine Prvi osnovni sud u Beogradu kaznio je direktorku „Politike“ sa 15 hiljada, a „Politiku novine i magazini“ (PNM) sa 100.000 dinara jer PNM ni godinu dana posle konačne presude Vrhovnog kasacionog suda nije sprovela odluku o vraćanju Vasović Mekine na posao.

Zbog toga što Vasović Mekini nije nadoknadila ni troškove parničnog postupka u iznosu od 525.750 dinara, Prvi osnovni sud 23. maja ove godine dao je nalog Narodnoj banci Srbije da sa računa PNM-a Svetlani Vasović Mekina isplati taj iznos.

Otkaz novinarki Vasović Mekina 2010. godine usledio je nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji koja je tada predsedavala Evropskoj uniji.

Vasović Mekina izjavila je UNS-u da presuda Vrhovnog kasacionog suda dokazuje da je bila „pravilna osuda prakse otpuštanja koju je 2010. godine u ‘Politici’ sprovela tadašnja vlast, kao i da je tadašnje i sadašnje rukovodstvo ‘Politike’ postupalo nezakonito i time nanelo veliku štetu ne samo otpuštenim novinarima, nego i ‘Politici’ u celini“.

Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je „Politika“ otpustila Svetlanu Vasović Mekina nezakonito jer je prema Zakonu o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih.

Vrhovni kasacioni i Prvi osnovni sud utvrdili su da je u „Politici“ bilo na raspolaganju više slobodnih radnih mesta za koja je Svetlana Vasović Mekina ispunjavala uslove ali joj, za razliku od drugih zaposlenih, nije bilo ponudjeno nijedno.

Time je rukovodstvo „Politike“, po oceni suda, „povredilo princip zabrane diskriminacije zajamčen Ustavom RS i Zakonom o radu koji zabranjuje da sezaposleni stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica u istoj ili sličnoj situaciji“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend