17. feb 2018.

Vučić o pominjanju Velike Srbije: To nije ubilo nikoga

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da nije optuživao hrvatske novinare, već da su oni njega, i da im se odgovori koje im je davao nisu sviđali. Zahvalio im je na poštovanju koje su pokazali prema njemu. Naveo je da su novinari "našli negde, u jednoj rečenici" da je pominjao Veliku Srbiji, ali da "to nije ubilo nikoga, niti ičiju kuću spalilo".

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je juče način na koji je Aleksandar Vučić juče odgovarao na pitanja novinara u Vrginmostu.

„Aleksandar Vučić tokom zvanične posete Republici Hrvatskoj optužio je novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao „Veliku Srbiju“ u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine, iako je novinar samo podsetio na govor koji se zaista dogodio. Za to postoje dokazi jer je govor snimljen, i još uvek je moguće pogledati i poslušati što je Vučić zaista rekao. Prilikom odgovaranja na novinarska pitanja u Vrginmostu kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsednik Srbije nazvao je takođe novinarska pitanja uvredama i harangama“, navedeno je u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva.

Komentarišući to, Vučić je rekao da nije video nikad takvu vrstu ostrašćenog pristupa.

Nisam ništa drugo rekao osim da je bilo mnogo strasti, i da ih ništa drugo nije zanimalo, naveo je.

„A da li vi mislite da to što sam rekao 1995. godine, kao šesti govornik u jednoj sali, da se nadam da će srpski narod da opstane u Srpskoj Krajini, da ustaška noga neće da kroči na teritoriju Srpske Krajine, da je to zločin veliki, strašan u poređenju sa tim šta se tom narodu kom sam se obraćao događalo posle toga, ili šta mu se događalo 50 godina pre toga? Ili recimo, što se dogodilo mojoj porodici, što neke od vaših kolega nisu želele ni da čuju“, upitao je.

Tvrdi da je hrvatskim novinarima „odgovorio pet puta, ali da im se nikada njegov odgovor nije svideo“. Ipak, dodaje da tu vrstu ljutnje razume. Zahvalio se hrvatskim medijima na poštovanju koje su pokazali prema Srbiji i prema srpskom predsedniku.

Na konstataciju novinarke N1 da je kolegi rekao da je izmislio da je spominjao Veliku Srbiju, Vučić danas nešto drugačije odgovara – priznaje da je možda pogrešio.

N1: Optužili ste ih da su izmislili da ste Vi u Glini pominjali Veliku Srbiju.
Vučić: „Ma nisam, nego je to ova žena, možda sam i ja pogrešio… Jer je ova žena meni vikala – rekli ste to i to, a citat koji su puštali prethodno veče koji sam ja gledao uopšte se nije odnosio na Veliku Srbiju. A onda su našli u jednoj rečenici da je to ne znam negde rečeno… Potpuno je svejedno. To nije ubilo nikoga, niti bilo čiju kuću srušilo i spalilo. A moje jesu.“

A i dodao je: „To nije ubilo nikoga, niti bilo čiju kuću spalilo, a moju jesu. Nisam ja nikog optuživao, oni su optuživali mene sve vreme“.

Rekao je da je važno što je, tokom posete Hrvatskoj, prvi put bilo dijaloga, a ne monologa, i našeg izbegavanja davanja odgovora.

„Imali smo pistojan dijalog sa predsednicom, kakav-takav dijalog sa svima drugima i vrlo dobar razgovor sa kardinalom Bozanićem, što smatram presudnim u onome što smo radili u Hrvatskoj pre dva, tri dana“, naveo je. Dodao je da je kardinal Bozanić ličnost od velikog značaja i ugleda u Hrvatskoj.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend