19. nov 2019.

Zamagljivanje afere Krušik

Od momenta kada je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pozlilo, ne jenjavaju napadi na N1 i novinara Miodraga Sovilja, koji je u režimskim medijima i od strane pojedinih analitičara proglašen glavnim krivcem što se pogoršalo zdravstveno stanje predsednika.

Foto: Google Streetview

Njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević je čak u Hit tvitu, emitovanom na Pinku u nedelju uveče, kritikovala Sovilja navodeći da je njegovo ponašanje neprimereno i da se nada da on kod kuće ne razgovara tako sa roditeljima. Sovilj je na konferenciji za novinare uputio Vučiću pitanje u vezi sa aferom „Krušik“, koja trenutno drma aktuelnu vlast.

– O mom vaspitanju mogu da govore samo ljudi koji me poznaju. Suzana Vasiljević nije jedna od njih. Moje obraćanje predsedniku bilo je, kao i uvek do sad, pristojno i profesionalno – kaže za Danas Miodrag Sovilj. On dodaje da zbog prirode posla svakog dana čita tabloide i da je navikao na razne bizarne konstrukcije, međutim, priznaje da ga je tumačenje da je odgovoran za zdravstveno stanje predsednika – u potpunosti zabezeknulo.

– Takva konstrukcija ne samo da je besmislena, već bukvalno vređa inteligenciju. Ipak, sumnjam da je naručena i dobro osmišljena kao politički spin. Na ovaj način ne samo što je skrenut fokus sa pitanja koja sam postavljao predsedniku u vezi sa sumnjom u umešanost oca ministra policije u trgovinu oružjem po povlašćenim cenama, već je poslata i poruka celokupnoj novinarskoj profesiji da se postavljanje pitanja u interesu javnosti može loše završiti – ukazuje Sovilj. On dodaje da je Suzana Vasiljević dosad bila uglavnom „žena iz senke“, koja nema dnevna propagandistička zaduženja u medijskom blatu.

– Činjenica da je u poslednjih nekoliko dana, pored uobičajenog streljačkog voda spin doktora u tabloidima i prorežimskim televizijama, morala da se uključi i ona, govori mi da pitanja N1 zaista smetaju predsedniku Republike. Cilj je, svakako, obeshrabrivanje novinara i uredništva svakodnevnim pritiscima i konstrukcijama – ističe Sovilj, dodajući da će i dalje nastaviti da postavlja pitanja predsedniku, „jer ne vidi zašto ne bi“.

Novinarka Tamara Skroza kaže za Danas da ne zna šta može da se desi u nečijoj glavi, pa da iznese takvu optužbu – bilo direktno, bilo „između redova“, da novinarsko pitanje može da bude uzrok nečijeg lošeg zdravstvenog stanja.

– To nam u svakom slučaju govori da je počela nova forma napada na novinare, gde ćemo biti „krivi“ ne samo za nečije srčane probleme, već i za poplave, zemljotrese ili rast cena nafte. Strepim samo od toga kako ćemo biti kažnjavani za te grehe. Što se tiče medijske savetnice, ona po ko zna koji put prelazi granicu svojih ovlašćenja i zaboravlja šta joj je posao. Ovaj put, nastupa kao pedagog, za šta – koliko mi je poznato – nije kvalifikovana – ističe Skroza.

Suzana Vasiljević se u emisiji osvrnula i na izjavu Jugoslava Ćosića da predsednik ne bi trebalo da se bavi tim poslom ako je osetljiv na novinarska pitanja, poručujući da bi trebalo da ga je sramota zbog takvih izjava, te da time „prikriva afere, pokušava da podigne rejting televizije ili je preglasio značaj svojih novinara“.

Novinarka Tatjana Vojtehovski smatra da je ozbiljna laž i teška manipulacija to da je Sovilj umalo pitanjem ubio predsednika.

– Inače, manipulativno ponašanje (koje je karakteristično za određene poremećaje ličnosti) po psihologiji je način da osoba u svakoj situaciji za sebe lično stekne korist makar i na štetu drugih, i to ponašanje sadrži stalno izazivanje krivice, kukanje, laganje, pretvaranje da nisu upoznati sa činjenicama, glumljenje nevinašceta („Ko, ja?!“ strategija), prebacivanje krivice na nekog drugog, promenu pravca razgovora, emocionalne ucene, okolišanje, lažna briga za druge – objašnjava Vojtehovski. Ona dodaje da po starim udbaškim metodama, na osnovu dve činjenice koje su lako proverljive, stvara se laž koja se plasira kao činjenica.

– U ovom slučaju to izgleda ovako – Sovilj je pitao, predsedniku je pozlilo, zaključak – to je zbog pitanja. Neodoljivo je privlačno da se krene u analizu kakvo je to pitanje kad čoveku pozli, ili kakav je to čovek kad mu od pitanja pozli, ali na to ne treba nasedati. Ovo je još jedna laž i manipulacija, oni su u tome ogrezli, ne može da se izbroji koliko puta je Vučić uhvaćen da je slagao, i on i ovi oko njega koji mu se umiljavaju tako što ga prave žrtvom i supermenom – naglašava Vojtehovski. Sve je to, dodaje, urađeno da se svi sad bave time da li je Sovilj bio nepristojan, a ne, na primer, Krušikom.

– Pored Vučića ne može niko da bude nepristojan, tu on pobeđuje.

Želim mu da ozdravi – poručuje Vojtehovski.

Sovilj: Ne osećam strah

Ne osećam strah, iako me iskusnije kolege svakodnevno upozoravaju da ne bi prema svemu tome trebalo da se odnosim toliko nehajno. Jednostavno, znam samo da mirno spavam jer svoj posao, bez obzira na izazove, obavljam časno i pošteno.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend