22. avg 2021.

Zaštitnik građana: Neefikasno postupanje policije povodom incidenta na izložbi u „Staroj Kapetaniji“

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije neblagovremeno i neefikasno postupali prilikom sprečavanja narušavanja javnog reda i mira u galeriji „Stara kapetanija“ u Zemunu, uništenja izloženih umetničkih dela i narušavanja bezbednosti prisutnih građana i zatražio utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika zbog propusta u radu.

U postupku kontrole rada MUP-a, Zaštitnik građana je utvrdio da je Policijska stanica Zemun veče pre incidenta bila obaveštena da su na Fejsbuk stranici galerije „Stara kapetanija“ na kojoj je najavljena izložba ostavljene pretnje smrću autorima kao i pretnje da će galerija biti zapaljena.

Zaštitnik građana je utvrdio da nakon prijema prijave o pretnjama 12.10.2020. godine policijski službenik o njima nije obavestio svog neposredno pretpostavljenog, usled čega je izostalo blagovremeno i efikasno postupanje policijskih službenika na sprečavanju spornog događaja, te je došlo je do neometanog upada deset lica u galeriju, od kojih je do sada identifikovano njih pet, uništenja izloženih radova, narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana koji su prisustvovali izložbi.

U preporukama za otklanjanje propusta Zaštitnik građana traži od MUP-a da preduzme sve potrebne mere u cilju utvrđivanja identiteta preostalih lica koja su učestvovala u upadu u galeriju a koja do sada nisu identifikovana, kao i sve aktivnosti vezane za prikupljanje i obezbeđenje svih raspoloživih dokaza.

Takođe, Zaštitnik građana traži da MUP sprovede disciplinski postupak protiv policijskog službenika koji je propustio da obavesti nadređenog starešinu o prijavi pretnji, kao i da policijski službenici Policijske stanice Zemun u budućem radu postupaju u skladu sa zakonskim propisima i načelima obavljanja policijskih poslova i zakonito i pravilno, odnosno bez odlaganja, savesno i efikasno postupaju po prijavama građana.

O postupanju po preporukama MUP treba da obavesti Zaštitnika građana u roku od 60 dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend