22. avg 2021.

Novinari protestovali jer su označeni kao „strani agenti“, policija ih hapsila

Ruska policija je uhapsila nekoliko novinara koji su protestovali u Moskvi zbog odluke vlade da označi kao "strane agente" vodeću nezavisnu televizijsku stanicu i popularni portal.

Novinari su protestovali ispred sedišta Federalne službe bezbednosti (FSB), vodeće ruske obaveštajne agencije, noseći transparente sa natpisima „Novinarstvo nije zločin“ i „Bojite se istine“.

Protestovali su zbog poteza Ministarstva pravde, koje je na listu „stranih agenata“ dodalo televizijsku stanicu Dožd (Kiša) i portal Važnie istorii (Važne priče) koji se bavi istraživačkim novinarstvom.

Demonstrantkinja Farida Rustamova, novinarka kanala Dožd, rekla je na protestu da „želi da živi i radi slobodno u Rusiji“.

„Želim da imam priliku da budem slobodna novinarka. Ne želim da mi hapse kolege, da im pretresaju stanove i označavaju kao narodne neprijatelje ili agente“, kazala je Rustamova.

Novinarka portala Važnie istorii Julija Krasnjikova osudila je potez vlasti kao protivustavan.

„Činjenica da mi ne želimo da pišemo priče kao drugi, provladini mediji ne znači da kršimo nešto i da smo neki strani agenti. Ovde sam da protestujem zbog toga i da podržim kolege“, navela je Krasnjikova.

U osnovi odluke Ministarstva pravde je Zakon o stranim agentima, prema kojem tu oznaku mogu da dobiju nevladine organizacije i pojedinci koji primaju sredstva iz inostranstva i bave se aktivnostima koje mogu da se podvedu pod političke. Označavanje za „stranog agenta“ podrazumeva detaljniji nadzor i nosi pogrdnu konotaciju koja može da podrije kredibilitet medija i njihove izglede za oglašavanje.

Stanica Dožd je oštro kritikovala obračun ruskih vlasti sa neistomišljenicima i redovno je uživo izveštavala sa opozicionih protesta. Intenzivno se bavila trovanjem i zatvaranjem vodećeg opozicionara Alekseja Navaljnog i krivičnim procesima protiv njegovih saradnika.

Ruske vlasti su pojačale pritisak na opoziciju i nezavisne medije uoči parlamenatrnih izbora 19. septembra. To glasanje mnogi vide kao važan deo nastojanja ruskog predsednika Vladimira Putina da zacementira vlast uoči predsedničkih izbora 2024. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend