08. nov 2022.

Završeno ročište JUGpress-u po tužbi kompanije Millenium Team

Suđenje po tužbi kompanije Millenium Team protiv Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije, osnivača Regionalne informativne agencije JUGpress, održano je danas. Tužba je podneta zbog teksta u kome je JUGpress preneo navode predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića sa konferencije za novinare u Vranjskoj banji, a koji su se ticali navodnog rada ove kompanije.

JUGpress je optužen da je ovim prenošenjem izjave političara uticao na umanjenje vrednosti žiga kompanije. Zahtevana odšteta je na početku bila 100 000 evra, da bi u jednom trenutku bila smanjena na 100 evra.

Glavna i odgovorna urednica Regionalne informativne agencije JUGpress Ljiljana Stojanović, dala je iskaz u Višem sudu u Beogradu. Ona je navela da je JUGpress doslovno preneo navode Vuka Jeremića, a da pritom nije ništa dodao ni oduzeo, kao i da u tekstu nije bilo dodavanja ikakvih stavova na već pomenute navode. Stojanović je istakla kako je JUGpress medij koji poštuje Zakon o javnom informisanju, kao i Etički kodeks novinara Srbije. Dodala je da cilj JUGpress-a nije bio povreda ugleda pomenute kompanije, već isključivo profesionalno izveštavanje o događaju sa kojeg su, kao o događaju od javnog značaja, prema Zakonu o javnom informisanju, mediji dužni da izveštavaju.

„Rado bismo objavili demanti Millenium Team-a, da ga je bilo. Nakon objavljivanja ovog teksta, a u vezi sa drugim tekstom u kome smo takođe pisali o ovoj kompaniji, obratili smo se direktoru, upitavši ga za komentar. Ivan Bošnjak je na naše pitanje odgovorio pretnjom, ističući da ne želi da daje nikakve komentare, kao i da će tužiti svakoga ko bude pisao o ovome. Po načinu na koji nam je odgovor napisan, ali i činjenica da kompanija ni u kom trenutku nama nije poslala zahtev za skidanje teksta, niti je ikada poslala demanti, zaključujemo da njima nije bilo bitno da se njihov odgovor na Jeremićeve navode čuje u javnosti.“, navela je Stojanović.

Zastupnica podnosioca tužbe istakla je zahtev za sprovođenje veštačenja kojim bi se utvrdio navodni pad vrednosti žiga njihovog preduzeća. U nastavku suđenja, sutkinja je istaknuti zahtev odbila, uz obrazloženje da je suvišan.

Pisana presuda će strankama biti dostavljena u narednom periodu.

Podsećamo, isti tekst JUGpress-a poslužio je kao povod za podnošenje još jedne tužbe protiv glavne i odgovorne urednice lično, koju je podneo direktora ove kompanije, zbog „duševne boli“, koji im je prouzrokovala Jeremićeva izjava.

Objavljivanje Jeremićeve izjave sa konferencije za novinare održane u Leskovcu, takođe je bilo povod za podnošenje još jedne tužbe od strane Millenium Team-a.

Suđenja po ostalim tužbama zakazana su za 30. novembar i 21. februar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend