18. jan 2021.

Zora Dobričanin Nikodinović: Očekujem da sudija dozvoli da okrivljeni dopuni iskaz

Na poslednjem ročištu na suđenju za paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića, zahtev za izuzeće sudije ispostavila je Zora Dobričanin Nikodinović, koja je prethodno zatražila da se njen klijent Vladimir Mihailović, i bez dostavljanja prečišćenog teksta optužnice, izjasni o njoj i iznese dodatne dokaze u prilog svoje odbrane.

Međutim, zahtev za izuzeće sudije Žugića je odbijen, a sledeće ročište je zakazano za utorak 19. januar u 9. časova. Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, povodom odbacivanja predloga za razrešenje sudija Slavka Žugića, izjavila je sledeće:

– Ne očekujem da će izuzeti sudiju, ali ne očekujem ni da sudija uskrati okrivljenom da iznese ili dopuni iskaz u bilo kom trenutku.Čak i kad je završen dokazni postupak – pre završnih reči ili u toku iznošenja završne reči, okrivljeni može da iznese nešto novo u svojoj odbrani i da sud, nakon toga, otvori glavni pretres ponovo. Tu nema nikakvih ograničenja. Pravo na odbranu je „svetinja“ krivičnog postupka.

Takođe, razdvajanje postupka u postupcima gde se po optužnom aktu sudi za krivično delo u saizvršilaštvu – vrlo je retko i tome se pribegava samo izuzetno. Svakako, ne može biti opravdano razdvajanje postupka u situaciji gde je branilac opravdao odsustvo, a odsustvuje zbog samoizolacije zbog kontakta sa kovid pozitivnim klijentom i gde se jednom okrivljenom već sudi u odsustvu. A posebno je neopravdano da se u takvom stanju predmeta – zaključu dokazni postupak, a odbiju predlozi okrivljenog, prema kom je postupak razdvojen i njegovog opravdano odsutnog branioca. Napeto je to sve previše. Oseća se stres u sudnici i sve nas ta neprirodna ubrzanost pritiska i stvara neprijatnu atmosferu – a ne vidim nikakvu potrebu za tim, niti za to postoji ijedan opravdani razlog, izjavila je Zora Dobričanin Nikodinović za Žig info.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend