10. dec 2016.

Zorana Mihajlović – prva „cenzurisana“ ministarka

Redakcija Ekspresa večeras u saopštenju odbacuje navode Cenzolovke da je vlasnik ovog nedeljnika Goran Veselinović svojevremeno bivšem glavnom uredniku lista Branku Miljušu zabranio da objavi intervju sa ministarkom Zoranom Mihajlović, kao i tvrdnju iz naslova teksta ovog portala da je reč o "cenzuri u vrhu vlasti"

U saopštenju Ekspresa se objašnjava da se o intervjuu Zorane Mihajlović razgovaralo na nekoliko kolegijuma, uz prisustvo Miljuša i više drugih ljudi.

„I upravo je na tim kolegijumima Miljuš rekao da je obećao intervju Mihajlovićkinom portparolu Sveti Marjanoviću“, napominje se u saopštenju.

Redakcija Ekspresa dodaje da je „na istim kolegijumima postavljeno pitanje – zašto bismo mi radili PR ministarki, pogotovo što su je novine ionako pune (Sveta dobro radi svoj posao)“.

„I na istom mestu je vlasnik Ekspresa, pred svim svedocima, rekao Miljušu da sačeka sa intervjuom“, tvrdi redakcija Ekspresa i poziva Miljuša da objasni „kako se, posle svega toga, pojavio intervju u pripremi“.

Redakcija, takođe, poziva i da se u dokumentaciji proveri koliko je brojeva, posle tog „cenzurisanog“, Miljuš potpisao, kao glavni urednik.

„A, kada je reč o Zorani Mihajlović, i njenom ‘iznenađenju’ zbog ‘stopiranja intervjua’, nemamo šta da kažemo, osim da nam je drago što je, uz pomoć Cenzolovke, postala ‘žrtva’, i prva ‘cenzurisana’ ministarka u Srbiji.

Valjda će joj to pomoći u daljoj promociji“, predviđa redakcija Ekspresa.

„Isto tako, reč nećemo“ o Miljušu i njegovom nekadašnjem pomoćniku Milošu Gariću, dodaje redakcija Ekspresa, koja smatra da su oni „sami sve rekli“.

„Vlasnici imaju prava da odlučuju o svojim novinama“, poručuje redakcija Ekspresa i ocenjuje da je „popriličan nonsens tvrditi da je Zorana Mihajlović, žena na vlasti, cenzurisana“.

„Uostalom, kupite novine, i kada nađete da je jedan dan bez nje prošao, zovite nas. I ozbiljno izgrdite“, navodi se na kraju odgovora redakcije Ekspresa, povodom teksta na portalu Cenzolovka.

Ovaj portal je u četvrtak, 8. decembra, pod naslovom „Cenzura u vrhu vlasti:vlasnik Ekspresa zabranio intervju sa Zoranom Mihajlović“, objavio da je Veselinović „lično zaustavio intervju“.

Cenzolovka precizira da se to dogodilo dva dana uoči broja od 9. septembra i prenosi izjavu tadašnjeg glavnog urednika Branka Miljuša da je odlučio da posluša vlasnika, ali i da kaže da „tamo više neće da radi“.

Intervju nije objavljen, a on je dao ostavku i otišao iz Ekspresa, podseća Cenzolovka i citira izjavu ministarke Mihajlović da je „veoma neprijatno iznenađena time da je intervju stopiran“.

Cenzolovka opisuje Veselinovića kao veoma uticajnu ličnost na medijskoj sceni poslednjih godina, koju su neki tabloidi nazvali „marketinški mag“ ili „naslednik Dragana Đilasa na tržištu oglašavanja“.

U medijima je pominjan i kao visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i, prema nedeljniku Vreme, „stari drug Aleksandra Vučića“.

Kada je Miljuša pozvao da bude glavni urednik Ekspresa, Veselinović mu je obećao da se neće mešati u uređivačku politiku, što je bio i Miljušev uslov da posao prihvati, piše Cenzolovka.

Prema navodima portala, vlasnik ovog nedeljnika je ovog puta imao drugačiju poruku – „pripremljeni intervju sa Zoranom Mihajlović ne sme da se objavi“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend