19. dec 2019.

Albanski poslanici usvojili paket spornih zakona uprkos protestu novinara

Albanski poslanici usvojili su danas, i pored protesta novinara, sporni paket zakona kojima se nameću veće kazne internet medijima, a vladinim regulatorima daju veća ovlašćenja.

Premijer Edi Rama rekao je da je borba protiv lažnih vesti cilj dva nova zakona i da su u potpunosti u skladu sa međunarodnim standardima.

„Cilj nam je postavljanje standarda kako bi se poštovala ljudska prava“, rekao je Rama i dodao da je vlada saradjivala sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju u izradi mera.

OEBS-ov predstavnik za slobodu medija, Harlem Desir rekao je da se još uvek mora raditi na smanjenju mogućih kazni zbog objavljivanja navodno lažnih vesti.

Odobreni zakoni omogućavaju novčane kazne do 16.000 evra (17.900 dolara).

Desir je rekao da njegova kancelarija planira da „pažljivo nadgleda primenu zakona koji ni na koji način ne smeju ometati slobodu izražavanja i slobodu medija“.

Desetine novinara protestovale su danas ispred albanskog parlamenta dok su poslanici raspravljali o „paketu protiv klevete“.

Petnaest novinskih i organizacija civilnog društva pozvali su zakonodavce da odbace vladin predlog, rekavši da će to „ugroziti slobodu izražavanja i slobodu medija u zemlji i da je suprotno medjunarodnim načelima“.

Novinari koji su protestovali ranije su rekli su da će osporiti mere pred Ustavnim sudom ukoliko budu usvojene.

Predloženi paket je izazvao kritike i organizacija izvan Albanije koje su saopštile da paket ne ispunjava medjunarodne standarde za medijska prava.

Pod pritiskom, vlada je izmenila neke odredbe koje su bile u izvornom nacrtu, kao što je na primer zahtev za registraciju internet medija.

Novinska agencija AP navodi da je postkomunističke medije u Albaniji uglavnom koristila ili eksploatisala vladajuća politička stranka.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend