25. feb 2023.

Banjalučki novinar zbog teksta o slučaju silovanja saslušan u policiji

Novinar EuroBlica i portala Srpskainfo iz Banjaluke Nikola Morača saslušan je danas u policiji i oduzet mu je telefon zbog teksta koji je pre par dana objavio u vezi sa silovanjem 18-godišnje devojke u Banjaluci.

Policija je pored Morače saslušala i odgovornog urednika ova dva medija Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za onlajn izdanja Borisa Lakića.

Policija sumnjiči Moraču za krivično delo povrede tajnosti istražnog postupka, objavio je portal Srpskainfo.

Inspektori Policijske uprave Banjaluka tražili su od Morače da otkrije izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija objavljenih u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje.

Nakon što je odbio da to učini, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon, navodi se u tekstu.

„Nikola Morača je dugogodišnji novinar naše redakcije, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svideli istražnim organima“, istakli su u reakciji EuroBlica i portala Srpskainfo.

Dodali su da imaju osnova da sumnjaju da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmeren lično na njihovog novinara i da se radi „o otvorenom pritisku na njega, njihovu redakciju i novinarsku profesiju u Republici Srpskoj“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend