26. feb 2023.

MUP RS optužio novinare da vrše pritisak na pravosudne organe

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je povodom protestnog okupljanja novinara u Banjaluci, koji su stali u odbranu kolege Nikole Morače, da se radi o direktnom pritisku na rad pravosudnih organa.

„To je još jedan direktan pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih organa“, ističe se u saopštenju.

Iz MUP RS su dodali da se „izvrtanjem činjenice brane prava novinara“, kao i da se svesno ignoriše da se istraga protiv novinara Nikole Morače vodi po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Dalje su naveli da ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti, odnosno da je „novinar, kao i svaki građanin dužan da poštuje postojeće pozitivne zakonske akte“.

„Sve preporuke i Evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima novinara jasno kažu da medijska sloboda podrazumeva i moralnu odgovornost koju za svoje delovanje preuzimaju svi medijski radnici“, ocenili su iz MUP RS.

Iz entitetskog MUP-a su optužili novinarsku zajednicu u RS, kao i samog Moraču da se „pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora“, iako je, kako su naveli, „jedino tačno da se Morača sumnjiči da je napisao tekst sa podacima iz istrage koja je u toku i da je tako počinio krivično delo“.

Više desetina novinara okupilo se danas u Banjaluci u znak podrške kolegi Novinaru Morači, kojeg je policija saslušala, a potom mu oduzela i telefon, jer nije hteo da oda izvor informacija objavljenih u tekstu povodom silovanja osamnaestogodišnje devojke u tom gradu.

Morača, novinar EuroBlica i portala Srpskainfo, izjavio je da policiji nije želeo da oda izvor informacija, posle čega mu je saopšteno da je osumnjičen za krivično delo „odavanje službene tajne“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend