16. jan 2023.

BH novinari: Hitno istražiti i sankcionisati prijetnje novinaru Ćosiću i O kanalu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje upućene redakciji O kanala iz Sarajeva i novinaru Kenanu Ćosiću, a nakon što je ova TV kuća emitovala intervju sa Borisom Malagurskim, rediteljem filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

Zbog odluke da urade intervju sa Malagurskim, novinar Ćosić i O kanal već dva dana su izloženi brojnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama, koje uključuju monstruozne prijetnje smrću, pozive na nasilje i linč Ćosića, kao i članova njegove porodice.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da ovakve prijetnje novinarima i medijima predstavljaju teško krivično djelo, a oni koji ih upućuju moraju za to odgovarati i biti sankcionisani u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

Bez obzira na to da li se nekome ne dopada odluka da se sa rediteljem Malagurskim pravi intervju, bez obzira na kvalitet intervjua i temu pomenutog filma, niko ne smije ugrožavati život Kenana Ćosića, slati prijetnje i/ili objavljivati na društvenim mrežama slike njega i njegove porodice, uključujući i djecu, dovodeći ih sve u ozbiljan sigurnosni rizik.

Sloboda medija podrazumijeva i slobodu izbora sagovornika u TV emisijama i drugim medijskim sadržajima i to je nešto što u demokratskim društvima ne može i ne smije biti dovedeno u pitanje. Ukoliko neko smatra da su objavom navedenog intervjua prekršeni kodeks novinarske etike ili pravila Regulatorne agencije za komunikacije, ili se na drugi način smatra oštećenim i uznemirenim zbog objave intervjua, svoje nezadovoljstvo može iskazati reagiranjem prema mediju ili prijavom RAK-u, a nikako prijetnjama mediju, novinaru i članovima njegove porodice.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevat će od svih nadležnih institucija u Sarajevu, Federaciji BiH i Republici Srpskoj da što hitnije provedu istragu o ovom slučaju i sankcionišu sve osobe koje su uputile prijetnje novinaru Ćosiću i redakciji O kanala.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend