16. jan 2023.

Vučić sprečio Treći svetski rat? Propaganda.

Brojni prorežimski portali su danas preneli delove teksta izraelskog lista Jerusalim Post u kome se tvrdi da je Aleksandar Vučić uspeo da spreči, ni manje ni više, nego Treći svetski rat svojim „naporima da održi stabilnost na Balkanu“ tokom krize na Kosovu. Tabloidi su tekstove intonirali tako da se zaključi da je u pitanju stav redakcije, dajući pomenutim tvrdnjama na težini. Prećutkuju, međutim, ključnu stvar - autor teksta nije urednik niti novinar, već izraelski političar Boaz Toporovski i reč je o njegovom ličnom stavu, a ne o članku utemeljenom na faktografiji. Toporovski je inače donedavno bio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u izraelskom parlamentu, a u svojim javnim nastupima iskazuje naklonost Srbiji i domaćim vlastima. U jednom intervjuu za Srpski telegraf iz 2021. godine govorio je o tome kako u Srbiju „moraju da dođu investicije iz Izraela" i da je već razgovarao sa potencijalnim zainteresovanim investitorima iz svoje zemlje.

Snimak ekrana, N1

Izvorni članak je objavljen 12.01.2023. (Informer)

„VUČIĆ SPREČIO TREĆI SVETSKI RAT! Čuveni izraelski list tvrdi: POKAZAO JE ŠTA ZNAČI BITI LIDER“. Ovakav naslov je objavilo nekoliko domaćih tabloida: InformerAloNovostiSrbija danasObjektiv. Da je „članak odličan“ na svom Tviteru je ocenio i ministar građevine Goran Vesić.

Tabloidi tvrde da je ovo „glavna vest“ u današnjem Jerusalim Postu, izraelskom dnevnom listu, i izdvajaju delove pomenutog teksta u kome se govori o Vučićevim naporima da smiri tenzije na Kosovu.

U tekstu se iznosi hipotetički scenario koji je, kako se ističe, mogao da dovede do početka Trećeg svetskog rata ali nije, zahvaljujući Vučiću.

„Zamislite sledeći scenario: dečak je ranjen na Kosovu dok je nosio badnjak“, počinje autor teksta referišući na događaj koji se zaista desio. Dečak zatim u bolnici umire usled dobijenih povreda, piše on, a Srbija kao odgovor šalje vojsku na granicu, a NATO svoje trupe. U toj akciji slučajno strada jedan NATO vojnik.

„NATO mora da reaguje, a onda Rusija interveniše. Dok su oči sveta uprte u Ukrajinu i Kosovo, Kina napada Tajvan. Treći svetski rat počinje. Da li ovo zvuči kao izmišljeni scenario?“, piše autor i zatim tvrdi da scenario nije izmišljen jer su na Badnji dan zaista ranjena dvojica Srba od kojih je jedan dečak star 11 godina.

U daljem tekstu podvlači da svaka greška na Kosovu može eskalirati i dovesti do sukoba između drugih sila, ali da „Srbija za razliku od Kosova, ulaže napore da spreči Treći svetski rat.“

Podseća zatim da je tokom barikada Srba u decembru prošle godine na severu Kosova, Vučić pokušavao da „reši spor i postigne sporazum kako bi sprečio eskalaciju sukoba“, te da je „pokazao šta je liderstvo“.

Domaći portali su objavili i skrinšot teksta iz štampanog izdanja Jerusalim Posta, a on se može pronaći i na sajtu ovog izraelskog medija. Kao što se može videti, tekst se nalazi u rubrici „Mišljenje“, dakle reč je o subjektivnom stavu autora, a ne i redakcije koja svoje stavove objavljuje sa potpisom „JP Editorial“.

Iako se u skrinšotu originalnog teksta koji su tabloidi citirali može pročitati ko je autor, njegovo ime nisu ni jednom spomenuli niti su objasnili da je reč o – političaru.

Autor je, naime, izraelski poslanik Boaz Toporovski koji je inače veoma naklonjen Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Bio je predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u 24 sazivu Parlamenta Izraela, a prilikom nedavnog obeležavanja Hanuke, obratio se preko video linka okupljenima u Skupštini Srbije. I tada je govorio o dobrim odnosima dve države i nužnosti unapređenja ekonomske saradnje.

Toporovski je krajem septembra 2021. godine bio u jednoj od svojih poseta Srbiji, kada je sa oduševljenjem govorio o njoj u intervjuu za prorežimski Srpski telegraf. Naročito je istakao da u Srbiju „moraju da dođu investicije iz Izraela“ u oblasti zdravstva, IT tehnologija, odbrane i poljoprivrede, a istakao i da radi na jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje. Naveo je i da je već razgovarao sa potencijalnim zainteresovanim investitorima, poput jedne privatne izraelske bolnice.

Prilikom te posete Srbiji kao poželjnoj destinaciji izraelskih investitora, Todorovski je i na svom Tviteru istakao važnost prijateljstva dve zemlje, nahvalio Vučića i još jednom iskazao divljenje prema njemu.

„Divim se i veoma poštujem predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Vučić pruža istinsku podršku Izraelu i podržava saradnju dve države“, napisao je Toporovski tada na svom Tviter nalogu.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend