16. jan 2023.

Vučićevi tabloidi ne gube vrijeme: Incident u Sarajevu predstavili kao lov na Srbe

Incident koji se dogodio u subotu na Ilidži kad je grupa Beograđana fizički napadnuta maksimalno je iskorišten u srbijanskim tabloidima, ali u cilju nacionalističkog narativa.

Kako su u Sarajevu nadležni krenuli da se izvinjavaju strahujući od generalizacije, paralelno se u Srbiji u medijima koje kontroliše vladajući SNS i predsjednik Aleksandar Vučić maksimalno iskoristila prilika za nadogradnju svog nacionalističkog narativa.

Naslovnica Informera

Naslovnica Informera

Tako su srbijanski tabloidi jutros popunili naslovnice u kojima pišu kako je u Sarajevu povampirilo veliko zlo „Fašisti love Srbe, a Evropa ćuti i gleda“… „Horor, napad u Sarajevu posljedica antisrpske kampanje“, „Linčovali srpsku djecu“, „Uz povike ‘ubij Srbina’ na Ilidži noževima napali Beograđane“, „Napad na Srbe gdje god da žive“.

Naslovnica tabloida Alo

Naslovnica tabloida Alo

Ovo je samo dio sa naslovnica medija u Srbiji o onome što se dogodilo u subotu na Ilidži.

Jedan od rijetkih medija u Srbiji, koji je incidentu na Ilidži pristupio sa više odgovornosti je list Danas, koji jutros na naslovnoj strani istakao vijest s naslovom „Ko je djecu naučio da viču ‘ubij Srbina'“.

Naslovnica lista Danas

Naslovnica lista Danas

I to i jeste pravo pitanje onoga što se dogodilo. Nacionalistički povici i pjesme koje su se širile društvenim mrežama su u velikoj mjeri odraz politike i toksične klime koja se kreira u javnom prostoru, a gdje je nacionalno pitanje primarno.

Naslovnica Večernjih novosti

Naslovnica Večernjih novosti

S tim odrastaju i nove generacije, pa s toga se dešava i uvredljiva pjesma koju su pjevali pojedini dječaci koji su u Sarajevo stigli iz Splita.

Naslovnica Kurira

Naslovnica Kurira

Takvo stanje trenutni nacionalisti vješto koriste, a dokaz kako to završava u javnosti su jutrošnje naslovnice tabloida u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend