13. apr 2021.

BHAAAS i Mediacentar Sarajevo pokreću projekat razvoja naučnog novinarstva u BiH

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), u partnerstvu sa Mediacentrom Sarajevo, uz podršku Fonda Otvoreno Društvo BiH i marketing agencije Republic iz Sarajeva, pokreće šestomjesečni projekat razvoja naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku da steknu i primijene znanje u sferi naučnog novinarstva, ponude i realiziraju svoje ideje za poboljšanje izvještavanja o naučnim temama, te da surađuju sa stručnjacima iz regiona i šire. Projekat će početi istraživanjem gdje će se kroz analizu izvještavanja bh. medija o vakcinama i fokus grupu u kojoj će učestvovati naučnici i novinari, identifikovati ključni trendovi i izazovi u izvještavanju o pandemiji i drugim temama naučne prirode.

U aprilu će biti održan dvodnevni hakaton za mlade posvećen rješenjima za promociju naučnog novinarstva a u svrhu bolje informiranosti građana. Osnovni cilj aktivnosti je proširiti svijest među mladim ljudima o značaju adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o naučnim temama.

U julu će biti održana trodnevna online konferencija na kojoj će profesionalni naučni novinari i drugi stručnjaci iz regiona i šire održati predavanja i radionice sa jedinstvenim edukacijskim sadržajem.

Kao finalna aktivnost projekta, kroz otvoreni poziv i proces selekcije, 7 izabranih novinara će dobiti stipendiju za pisanje i objavu visokokvalitetnog izvještaja na neku od naučnih tema,  uz kontinuiranu podršku mentora (naučnika i medijskih stručnjaka). Iza ovog projekta medijskoj i naučnoj zajednici ostaće na raspologanju resursi i znanja koja će koristiti za dalji razvoj i unapređenje naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

“Nauka i pitanja naučne prirode sve više postaju neizbježan dio javne rasprave. Od globalnog zagrijavanja pa do COVID-19 pandemije s kojom se suočavamo, jasno je da naša egzistencija zavisi od nauke. Samim tim, od velike je važnosti da je javnost adekvatno informisana o ovim temama i da se gradi određeni nivo naučne pismenosti u društvu. Mediji su jedan od glavnih platformi kroz koju se ovo postiže. Međutim, ne treba sve prepustiti novinarima, smatram da novinari i naučnici treba da surađuju mnogo više i zajednički rade na formiraju javnog mnijenja. Zbog toga će ovaj projekat raditi na spajanju upravo ova dva svijeta”, kazala je dr. Ljiljana Đukanović, članica BHAAAS-a i rukovoditeljica projekta.

Vrlo specifična znanja iz oblasti prirodnih nauka, razumijevanje različitih farmaceutskih i zdravstvenih pojmova i procesa, u vrijeme pandemije COVID-19 pokazala su se izuzetno važnim za novinare i urednike kako bi sve ovo što se dešava i sami razumjeli, a onda o tome i izvijestili i objasnili širokoj javnosti, podsjeća Elvira Jukić-Mujkić, urednica u Mediacentru Sarajevo.

„Pogođeni ovakvom krizom i u tom smislu nepripremljeni, bez jednostavno dostupnih i sistematičnih edukativnih materijala, mnogim novinarima je razumljivo bilo veoma teško da postavljaju precizna pitanja, da prave kvalitetne izvještaje i da javnosti prenesu najvažnije što treba da znaju kako bi razumjeli šta se dešava, šta uraditi i gdje je rješenje. Upravo je kvalitetan zajednički rad naučnika i novinara dio rješenja i vjerujem da će edukacije o naučnom novinarstvu dati koristi i medijima i široj javnosti“, kaže Jukić-Mujkić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend