13. apr 2021.

Irski regulator istražuje curenje podataka s Facebooka

BBC piše da su procurili podaci 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja širom svijeta.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) provjerava curenje podataka koji uključuju lične podatke na stotine miliona korisnika Facebooka, a BBC piše da je riječ o kombinaciji imena Facebook profila, telefonskih brojeva, lokacija i drugih činjenica za više od 530 miliona osoba.

Iz Facebooka kažu da je riječ o starim podacima, odnosno onim podacima čije je curenje prijavljeno 2019. godine a, kako piše BBC, Irska komisija za zaštitu podataka će u saradnji sa Facebookom istražiti takve navode kako bi se utvrdilo da li su oni tačni.

Irska komisija za zaštitu podataka je, kako se navodi, veoma kritična u takvim istragama i predstavlja važan regulator za Evropsku uniju i zbog toga što je evropsko sjedište Facebooka u glavnom gradu te zemlje, Dablinu.

BBC piše da se pretpostavlja da najnoviji slučaj curenja podataka sadrži i ugroženu bazu podataka iz prethodno prijavljenog curenja 2019., a za koju je Facebook rekao da je pronašao i „popravio“, te da je lista podataka sada objavljena besplatno na hakerskom forumu, što ga čini šire dostupnim nego ranije.

Prema istraživačima koji su pregledali podatke, obuhvaćeno je 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja širom svijeta.

Biznis.rs piše da ti podaci uključuju više od 32 miliona podataka o korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, 11 miliona o korisnicima u Velikoj Britaniji i šest miliona podataka o korisnicima u Indiji.

Prema objavljenoj listi hakera, Biznis.rs piše da je objavljeno 162.898 podataka o korisnicima Facebooka u Srbiji, 229.099 u Sloveniji i 659.115 u Hrvatskoj.

BBC piše da iako nisu procurili svi podaci za svakog korisnika, velika količina curenja podataka je izazvala zabrinutost kod stručnjaka za cyber sigurnost, te da su neki od njih zabrinuti zbog nepromjenjive prirode uključenih podataka što se naprimjer odnosi na telefonske brojeve koje mnogi korisnici nisu mijenjali u posljednje dvije do tri godine, kao i za informacije poput datuma rođenja ili rodnog grada koje se nikad neće promijeniti.

BBC navodi da je poznata osoba iz svijeta cyber sigurnosti Alon Gal na društvenoj mreži Twitter napisao da se baza podataka sa telefonskim brojevima prvi put pojavila u januaru ove godine gdje su hakeri mogli pretražiti bazu podataka telefonskih brojeva uz malu novčanu naknadu.

Kako se navodi, Gal je ove informacije na Twitteru iznio pod korisničkim imenom @UnderTheBreach gdje je, između ostalog, napisao i da Facebook ne priznajue apsolutnu odgovornost za curenje podataka svojih korisnika.

Gal je na svom Twitteru objavio i listu zemalja korisnika Facebooka čiji su podaci procurili, a na toj listi se ne navode informacije za Facebook korisnike iz Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju BBC-a, navedenu bazu podataka je koristilo više kriminalaca prije nego što je lista tih podataka ponuđena besplatno.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend