18. maj 2021.

Nemačka zabranila Facebooku prikupljanje podataka kroz WhatsApp

Nemački regulatorni organi tvrde da je pokušaj Facebook-a da natera korisnike WhatsApp-a da se slože sa propisima prikupljanja podataka u skladu sa ažuriranom politikom privatnosti nelegalan. Kao rezultat toga, Nemačka je dala tromesečnu zabranu Facebook-u o prikupljanju podatka od korisnika WhatsApp-a.

Nemački zvaničnici smatraju da su ažurirani uslovi preširoki, nedosledni i netransparentni. Takođe, navode da Facebook možda već koristi podatke i da je od vitalne važnosti zaustaviti potencijalnu zloupotrebu koja može uticati na nemačke izbore krajem 2021. godine.

Prethodni potezi nemačkih zvaničnika doveli su do Facebook-ovog zaustavljanja prikupljanja podataka od korisnika WhatsApp-a 2016. godine. Facebook je osudio napade i smatra da je naredba zasnovana na fundamentalnom nesporazumu o ciljevima i uticaju ažuriranih podataka. Iz kompanije navode da ih zabrana neće zaustaviti u uvođenju novih pravila.

Korisnici WhatsApp-a moraće da se slože sa uslovima do 15. maja. Iako je Facebook najavio da je posvećen end-to-end šifrovanju poruka na WhatsApp-u, propisi će mu omogućiti da deli određene podatke sa svojim drugim uslugama.

To uključuje brojeve telefona, podatke o transakcijama, informacije o mobilnom uređaju, IP adrese i druge detalje. Zvaničnici u Nemačkoj godinama su u sukobu sa Facebook-om oko pitanja poput privatnosti i pokušaja kompanije da objedini korisničke podatke iz svojih različitih usluga.

Međutim, najnovija zabrana dolazi od strane velikog broja zvaničnika širom sveta. U decembru je Federal Trade Commission zatražio od Facebook-a, WhatsApp-a i sedam drugih društvenih medija i streaming usluga da objasne svoje politike privatnosti i način na koji postupaju sa korisničkim podacima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend