03. jun 2017.

Fejsbuk kažnjen zbog korišćenja ličnih podataka korisnika

Francuski regulator CNIL odredio je Fejsbuku maksimalnu kaznu u iznosu od 150.000 evra, zbog praćenja korisnika i nekorisnika i upotrebe njihovih podataka za oglašavanje, javio je ASMEDI njuzleter i napominje da se slične istrage vode u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Španiji.

U saopštenju o kazni navodi se da je Fejsbuk nastavio praksu masovnog prikupljanja ličnih podataka korisnika interneta radi ciljanog oglašavanja, iako je istekao rok do kada je trebalo da obustavi praćenje internet aktivnosti (ne)korisnika ove društvene mreže bez njihovog pristanka i prenošenje ličnih podataka korisnika u SAD.

Predstavnici Fejsbuka su odgovorili izjavom da se ne slažu sa odlukom i da CNIL ili bilo koji drugi evropski regulator nije nadležan da izriče kazne, budući da se evropsko sedište ove kompanije nalazi u Dablinu i pod nadležnošću je irske agencije za zaštitu podataka.

Fejsbuk ističe da je proteklih godina značajno pojednostavio izjavu o privatnosti i kontrolu nad podacima stavio u ruke korisnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend