03. jun 2017.

NAPADI NA NOVINARE ODMAH MORAJU PRESTATI!

Uredništvo Espresa traži da se napadači na našu reporterku pronađu i kazne! Pristalice SNS su napadale, pretile i čak terale novinare s lica mesta. Među njima je bila i novinarka Espresa, ma šta MUP govorio o tome

Novinarka našeg portala, kao jedna od napadnutih tokom izveštavanja sa inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, pozvana je da da izjavu Prvom javnom osnovnom tužilaštvu, povodom objedinjenog postupka koji će se voditi zbog mnogih incidenata i onemogućavanja novinara da rade svoj posao, uz brojne pretnje.

Ova reakcija usledila je nakon što su Espreso, ali i redakcije Danasa, Insajdera i Vajsa, otkrile da su njihovi novinari bili sprečavani da rade svoj posao i izveštavaju s ovog skupa. Svi će oni, kako saznajemo, biti pozvani da daju izjavu ovom tužilaštvu.

– Predmet jeste formiran, pozvani su novinari redakcija Espreso, Danas, Vajs, Radija Beograd i Insajder. Vodiće se objedinjeni predistražni postupak – kažu iz ovog tužilaštva za Espreso i dodaju da će se raditi na otkrivanju osoba koja su, prema navodima novinara, sprečavali iste da obavljaju svoj posao.

Povodom napada na novinarku portala Espreso.rs, glavni i odgovorni urednik Espresa Saša Stajić dao je izjavu, u kojoj je pozdravio brzu reakciju Tužilaštva, ali i osudio ponašanje MUP-a Srbije.

SNS pristalice koje su napadale, pretile i čak i terale novinare s lica mesta imale su problem s tim što su novinari hteli da uzmu izjavu od čoveka koji je ispred Skupštine protestovao kao vojni invalid, držeći transparent da „umire čekajući stan“.

Iako je MUP saopštio da prijavljenih napada nije bilo, pa samim tim da se radi o „medijskim spekulacijama“, snimci i svedočenje pokazuju da je „sedma sila“ tog dana u više navrata bila sprečena da radi svoj posao.

Kako navodi Danas, nepoznate osobe u crnim majicama prvo su pretile novinarki Lidiji Valtner da će joj oduzeti mobilni telefon, a zatim su je na veoma grub način bukvalno izneli sa platoa ispred skupštine, do Pionirskog parka. Kako je rekla sama Lidija Valtner, u incidentu nije povređena, ali je potresena.

Novinarka Insajdera i fotograf i novinar VICE-a, koji su hteli da fotografišu grupu krupnih momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije, napadnuti su verbalno uz pretnje. Grupa je opkolila novinare i pretila da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu, uz konstataciju da „ništa ne sme izaći u javnost“.

Novinarki portala Espreso jedan od SNS pristalica kazao je „Hoćeš da ti lupim šamar?“.

Lideri opozicije u izjavi za Espreso izrazili su zabrinutost i pozvali na hitne i odlučne reakcije povodom napada na našu novinarku.

S druge strane, predstavnici vlasti bili su nemi za ove događaje, a neki od njih, poput poslanika Rističevića i Đukanovića, na društvenim mrežema napisali su da „oni koji provociraju“ zaslužuju da budu žrtve nasilja.

Predsednik Vučić izvinio se novinarima koji su bile žrtve napada, uz konstataciju „ako ih je bilo“.

Udruženja UNS i NUNS takođe su reagovala povodom ovih incidenata.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend