21. mar 2021.

Dvojica uhapšena zbog napada na novinara „Vijesti“

Crnogorska policija saopštila je danas da je uhapsila dvojicu mladića zbog sumnje da su verbalno i fizički u Bijelom Polju napali novinara Seada Sadikovića.

Foto: Unsplash, Bill Oxford

Policija je uhapsila N.O. (21) i E.D. (18) iz Bijelog Polja i oni će biti privedeni državnom tužiocu uz krivičnu prijavu kojom se terete za nasilničko ponašanje, navedeno je u saopštenju.

Policija je u saopštenju precizirala da je novinar TV Vijesti „imao vidljive povrede“, te da mu je ukazana lekarska pomoć.

Po navodima policije, mladići, učesnici auto-kolone, vređali su Sadikovića, a nakon toga ga i fizički napali i naneli lakše povrede.

„Policija preduzima dalje mere i radnje u cilju identifikacije svih lica i rasvetljavanju celokupnog događaja“, dodaje se u saopštenju.

Sa ključnih državnih adresa poručeno je da napadi na novinare i slobodu reči neće biti tolerisani, te da će nadležni „učiniti sve da slučaj bude rasvetljen do kraja“.

Napad na Sadikovića oštro su osudili predsednik države Milo Đukanović, predsednik Skupštine Aleksa Bečić, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazovič i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

MUP je poručio da će „učiniti sve da slučaj bude rasvijetljen do kraja“.

„Sigurnost novinara mora biti garantovana. Zločin iz mržnje je društveno zlo. Odnos prema njemu je mera naše odgovornosti“, naveli su iz MUP-a na Tviteru.

Novinarska i medijska udruženja saopštila su da odgovornim za napad na Sadikovića smatraju sve one koji „mesecima raspiruju tenzije“ u Crnoj Gori.

„Ekstremizam svakog dana postaje sve vidljiviji i opasniji“, smatraju u civilnom sektoru i dodaju da „posebno zabrinjava to što mete izliva nacionalnog naboja redovno bivaju novinari“.

Sadiković je napadnut tokom auto-kolona protesta takozvanih patriotskih snaga, u subotu veče u Bijelom polju.

Protesti su bili organizovani u više gradova Crne Gore, a učesnici su nosili crnogorske državne zastave i pozvali „Crnogorce da u svim gradovima započnu auto-kolone“, u znak otpora „fašizmu i zdravstvenom genocidu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend