20. nov 2022.

Građanska Vojvodina: Opasno targetiranje boraca za ljudska prva iz Crne Gore

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izražava punu solidarnost sa kolegama aktivistima u borbi za ljudska prava iz Crne Gore i sa kolegama novinarima iz susedne države, koji su u istraživanju BIRN-a svrstani u “notorne krajnje desničarske i ekstremističke grupe na Balkanu“.

Iz ove koalicije pozivaju BIRN da, umesto što sa sajta uklanja imena novinara i urednika tog projekta, utvrdi odgovornost za više nego opasno targetiranje kolega u Crnoj Gori.

“Rečima ugledne evropske diplomatkinje Vesne Pusić: ‘Balkanska istraživačka mreža BIRN u Crnoj Gori svojim najnovijim izvještajem postala je instrument napada na aktiviste za ljudska prava. Šablon sličan ruskoj strategiji, uključujući targetiranje feminističke grupe poput Pussy Riot-a’. Pozivamo javnost u Srbiji i regionu da se solidariše sa napadnutima, a ne da kukavički ćuti, čekajući valjda kako će reagovati međunarodna zajednica i međunarodni donatori, zagledani u sopstveni pupak”, navodi se u saopštenju za javnost.

Atmosfera u Crnoj Gori, ocenjuju iz Građanske Vojvodine, “zastrašujuće podseća na atmosferu koja je stvarana u Srbiji pre atentata na premijera Zorana Điniđića. I tada su se tobož nezavisni mediji i tobožnji borci za ljudska prava ujedinili oko platforme kriminalizacije Đinđića, zajedno sa najmračnijim delovima društva, i tako stvorili ambijent u kojem je atentat zapravo bio ‘normalna posledica’”.

Slične stvari se, dodaju, dešavaju u Crnoj Gori godinama unazad: “deo ‘nezavisnih medija’ i nevladinog sektora, zajedno sa beogradsko-moskovskim eksponentima, uradio je pripremu za neuspeli pokušaj atentata na Mila Đukanovića. Potom su učinili sve da na vlast dovedu ‘litijaše’ koji su za samo dve godine Crnu Goru doveli do ivice građanskog rata. Pre njihovog dolaska na vlast, Crna Gora je bila apsolutni lider u evroatlantskim integracijama u regionu”.

Pozivamo BIRN da ukloni naše kolege sa spiska kojim su targetirani i da tako barem pokuša da vrati deo narušenog integriteta. U suprotnom, BIRN-u više nikada nećemo verovati ni jednu napisanu reč”, navodi se na kraju saopštenja za javnost.


Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend