15. dec 2022.

BIRN konačno skinuo spornu mapu ekstremista sa svoje web stranice

BIRN-ova mapa krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Balkanu, na kojoj su u delu posvećenom Crnoj Gori kao ekstremisti mapirani i borci i borkinje za ljudska prava, kao i novinari, povučena je sa njihovog sajta.

Kako prenosi podgorička Pobjeda, ta odluka je doneta nakon BIRN-ovog internog sastanka u Tirani, na insistiranje BIRN-ovog borda kojim predsedava poznati britanski novinar Tim Džuda.

“BIRN-ova mapa krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Balkanu, koja dokumentuje organizacije i grupe aktivne u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, trenutno je nedostupna javnosti u iščekivanju rezultata nezavisne revizije”, piše u objašnjenju na web adresi na kojoj se nalazila mapa.

BIRN je najavio da će nakon revizije mapu ponovo učiniti dostupnom javnosti a do tada “neće odgovarati na pojedinačne medijske upite o ovom pitanju”.

Mapiranje ekstremista u Crnoj Gori izazvalo je oštre kritičke reakcije uglednih organizacija civilnog društva, intelektualaca i novinara širom regiona.

Nedavno su se na jednom regonalnom novinarskom skupu, na kojem su učestvovali i novinari Autonomije, pojedini predstavnici BIRN-a požalili kolegama da su im brojni sagovornici iz regiona a naročito iz Crne Gore otkazali već zakazane razgovore, upravo zbog sporne mape. Dodali su da su zbog toga u strahu od gubitka novinarskog integriteta i kredibiliteta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend