21. okt 2021.

HDZ-ova većina odbila prijedlog da HRT odbaci Bačićeve tužbe protiv novinara

KLUB zastupnika SDP-a danas je u saboru nakon izbora novog šefa HRT-a Roberta Šveba uputio prijedlog da se odbace tužbe protiv novinara HRT-a koje je zbog navodnog narušavanja ugleda podnio bivši šef nacionalne televizije Kazimir Bačić.

HDZ-ova većina prijedlog je odbila. Nakon glasanja ukupno 126 zastupnika za odbacivanje tužbi protiv novinara HRT-a bio je 51 zastupnik, troje je ostalo suzdržano, a protiv je glasalo njih 72.

HRT tužio novinare i medije, među njima i Index

U travnju ove godine HND je objavio rezultate svoje ankete o tužbama protiv novinara, po kojoj su tada u Hrvatskoj bile aktivne najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara, od kojih tužitelji potražuju gotovo 78.5 milijuna kuna.

„Broj od 924 tužbe pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje te da mu se ne nazire kraj. Prava brojka je stvarno veća jer podaci su prikupljeni od samo 23 medija“, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Najviše tužbi protiv Hanza Medije, slijede Styria, Index, Telegram…

HND će nastaviti upozoravati domaću i međunarodnu javnost na taj problem, poručio je Zovko tada i pozvao sve novinare na solidarnost u borbi protiv takvog zastrašivanja, ali i u otkrivanju ozbiljnih istraživačkih priča.

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia izvijestila je da je lani u veljači bilo aktivno 905 sudskih sporova. Iako je ovogodišnja brojka neznatno veća, posebno zabrinjava činjenica da uopće postoji toliki broj aktivnih tužbi.

Prema najnovijim podacima HND-a, najviše tužbi – njih 479, ukupno teških oko 48 milijuna kuna – ima Hanza Media, slijedi Styria s 203 tužbe i 20.2 milijuna odštetnih zahtjeva, a zatim i Index, Telegram i Nacional.

I sam HND ima tri aktivna sudska spora.

HRT vodi kazneni spor protiv Zovka, ali i spor za naknadu štete od 250.000 kuna, a od HND-a potražuje 200.000 kuna. Osim toga, u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić HRT potražuje 50.000 kuna.

Kako u HND-u ističu, to je jedinstveni slučaj tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovne novinarske udruge.

S druge strane, od ukupno 924 tužbe, njih 892 odnose se na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda, koji se vode protiv nakladnika, urednika i novinara zbog tekstova i priloga, a trenutno su aktivna i 32 kaznena postupka.

Što na tužbe protiv novinara kaže premijer?

Premier Andrej Plenković više je puta izjavljivao da ne smatra da postoji ikakav problem sa slobodom medija u Hrvatskoj.

Tako je 2019. godine, kada se govorilo o više od tisuću tužbi protiv novinara i medija, izjavio da njemu ne trebaju nikakva međunarodna istraživanja da vidi ima li slobode medija u Hrvatskoj.

„Što se mene tiče, kazati da u Hrvatskoj danas nema slobode medija, znači da taj koji to kaže niti gleda niti sluša niti čita“, kazao je Plenković 2019.

Ipak, po mnogim međunarodnim istraživanjima, koja se objavljuju svake godine, u Hrvatskoj je stanje u medijima najgore od svih članica EU.

„Hajmo stvari malo primiriti. Hrvatska je i po Freedom House slobodna zemlja, mediji su slobodni. Ne vidim baš, kao dosta informiran i po dužnosti i privatno, da se kod nas ne piše sto se želi, da netko radi pritisak na urednike ili novinar. Ne znam na temelju čega svi ti evaluiraju, tko im daje informacije. To je klasična priča, to smo prošli u procesu pregovora. Ne treba meni međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. Ne vidim problem, više se dramatizira nego što problem postoji”, rekao je Plenković prije tri godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend