23. sep 2018.

HRT da odbaci žalbu protiv Zovka, svog urednika i predsednika HND

Regionalna platforma snažno osuđuje započeti process prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku te traži od uprave HRT-a da poštuje profesionalna i radna prava svojih novinara i odbaci žalbu protiv Zovka.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova snažno osuđuje započeti process prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku, uredniku i novinaru Hrvatske radio televizije (HRT) i predsedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND),  te traži od uprave HRT-a da odbaci žalbe protiv njega.

Dana 13. septembra 2018., zbog stalnih pritisaka, pokušaja cenzure i neosnovanih napada na njegovo profesionalno ponašanje, kao i zbog organizacionog haosa u HRT, Zovko je podneo pisanu ostavku na mesto izvršnog urednika HRT4, info kanala HRT. Svoju ostavku je detaljno obrazložio i ona je prihvaćena na sastanku sa Katarinom Periša Čakarun, urednicom Informativno-medijskog servisa HTV. Istog dana, samo dva sata kasnije, Zovko je pozvan na još jedan sastanak kako bi ponovo obrazložio svoju odluku. Tokom tog sastanka, Zovko je bio izložen verbalnim napadima, optužbama za neprofesionalnost, aktivizam i angažman u Hrvatskom novinarskom društvu. Zovko je ove navode odbacio,  a sastanak se pretvorio u raspravu koja je iskorišćena kao uvod u započinjanje procedure vandrednog otkazivanja ugovora o radu. Incijativa je pokrenuta 14. septembra zbog „teških povreda obaveza iz radnog odnosa, te uvreda i pretnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarini Periši Čakarun“.  Uprava HRT je Radničkom Vijeću  predložila najstrožiju sankciju protiv Zovka – prekid ugovora o radu. Ovo telo treba da odgovori na predlog najkasnije u ponedeljak, 24. septembra.

[povezaneprice]

Hrvatsko novinarsko društvo je ukazalo na to da je Zovko počeo da se bavi novinarstvom 1995. godine, a da radi u HRT-u od januara 1998. i naglasilo da u periodu od 20 godina nije bila nijedna primedba na Zovkov novinarski rad. Imajući u vidu Zovkovu profesionalnu biografiju, HND je saopštilo da ima bojazan da je pravi razlog otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku zapravo njegov angažman u HND gde je izabran za predsednika u junu 2018. godine.

Platforma se snažno protivi ideji da osoba može biti pod pritiskom ili da njen/njegov posao može biti ugrožen ili izgubljen zbog članstva ili angažmana u profesionalnom udruženju. Potez HRT predstavlja direktan pritisak na Zovka kao profesionalnog novinara i indirektni pritisak na Hrvatsko novinarsko društvo. Udruženja okupljena u Platformu podsećaju da novinari imaju prava da se učlanjuju u profesionalna udruženja i da u okviru njih deluju. Dešavanja u HRT, kao i neočekivana efikasnost mendažmenta ove kuće, mogu obeshrabriti novinare da traže ostvarivanje tog prava.

Imajući u vidu da Radničko Vijeće HRT treba da odgovori do 24. septembra, te da njihova odluka nije obavezujuća za upravu HRT, članice Platforme pozivaju HRT da obustavi proces prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku i pokaže domaćoj i medjunarodnoj javnosti da hrvatski javni servis poštuje profesionalna i radna prava svojih novinara, garantovana nacinalnim zakonima i medjunarodnim konvencijama.


Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 21.09.2018.

Udruženje BH novinari
Sindikat novinara Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend