25. mar 2022.

HRT pravomoćno izgubio spor protiv Zovka zbog njegovih navoda o cenzuri na javnoj televiziji

Županijski sud u Zadru je 3. veljače 2022. presudio da se kao neosnovana odbija žalba Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka te se potvrđuje presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 13. studenog 2020. kojom izjave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, dane u javnosti o postojanju cenzure na HRT-u, nisu sporne ili pak neistinite te da u konkretnom slučaju njima nije grubo povrijedio čast i ugled HRT-a.

– Ovo je velika pobjeda za mene, moju obitelj i moju odvjetnicu Vanju Jurić, kojoj sam neizmjerno zahvalan, te još jedan dokaz da smo sve vrijeme govorili istinu. Hvala svima koji su vjerovali u mene, koji su na sudu svjedočili istinu. Moram reći da je pravomoćna presuda koju je HRT izgubio ujedno i poraz politike što ju je javni medijski servis provodio za mandata Kazimira Bačića, bivšeg stanovnika Remetinca, u čije su vrijeme podnese sve tužbe protiv mene. Ovo je velika pobjeda HND-a i novinarske profesije. Presuda potvrđuje stvarno stanje na HRT-u, točnije u Informativnom programu, na što mnogi već godinama upozoravaju – kazao je predsjednik HND-a Zovko komentirajući odluku Županijskog suda u Zadru.

U presudi se nadalje navodi da je Zovko za HRT sporne izjave dao tek nakon što je dobio izvanredni otkaz te kako je HRT u cijelosti zanemario „odlučnu činjenicu u ovom sporu tj. da je nakon izvanrednog otkaza tuženiku ona prva istupila u javnost te da su izjave tuženika koje su uslijedile nakon toga zapravo bile reakcija na istup tužiteljice (HRT) u kojem se navode razlozi zašto je tuženik dobio izvanredni otkaz ugovora o radu“. Također, stoji u presudi, ispravno je utvrđen motiv iznošenja za HRT spornih izjava, a to je da one predstavljaju opravdani odgovor na zlonamjerne pokušaje HRT-a da se Zovka diskreditira u javnosti.

Iskaze svjedoka Marka Stričevića, Stipe Alfiera, Sanje Mikleušević Pavić i Maje Sever, kao i iskaz tuženika – da je Zovko sporne intervjue dao nakon izvanrednog otkaza i priopćenja HRT-a u javnosti – sud je ocijenio kao neposredno uvjerljive i iskrene te na temelju njih utvrdio kako su radna atmosfera i okruženje kod tužiteljice (HRT-a) u razdoblju koje je trajalo dulje vrijeme i prethodilo spornim izjavama tuženika bili takvi da je kod većeg broja osoba, pa tako i tuženika, moglo uputiti na zaključak o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika u nesmetanom izražavanju te razmjeni mišljenja i ideja.

Sud je dao za pravo spomenutim svjedocima te nije uvažio iskaze svjedokinje Katarine Periše Čakarun i Ankice Posavljak, koje su u svojim iskazima objasnile kako izgleda uređivačka politika na HRT-u, a što je nešto, prema tvrdnjama tužiteljice, posve drugačije od cenzure. One su tvrdile kako njihovi kolege, redom novinari i urednici s dugogodišnjim iskustvom rada u novinarstvu „ne razumiju što znači uređivačka politika te su stoga skloni, kad se njihov prijedlog za obradu neke teme ne prihvati, tvrditi da su cenzurirani“.

U drugostupanjskoj se presudi dalje navodi kako treba cijeniti činjenicu da više djelatnika tužiteljice izražava svoje nezadovoljstvo uređivačkom politikom pa u tom slučaju ne bi mogla biti riječ o nečijem subjektivnom osjećaju, nego zapravo o problemu u funkcioniranju same tužiteljice kao javnog servisa, kao i da javni interes za iznošenje stavova o djelovanju HRT-a kao javnog servisa ne može biti sporan u ovom postupku jer se ista financira novcem prikupljenim iz pristojbe; ona je javni medij koji kreira i utječe na javno mnijenje, a što je sve pravilno cijenio i prvostupanjski sud.

Na kraju, sud je odbio zahtjev tužiteljice da joj tuženik isplati iznos od 250.000 kuna, zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od dana podnošenja tužbe 7. prosinca 2018. godine pa do isplate, kao i da nakon pravomoćnosti presude istu objavi u prvom sljedećem izdanju dnevnog lista Slobodna Dalmacija te na internetskim portalima Jutarnji.hr, Telegram.hr i Večernji.hr u integralnom obliku bez ikakvih komentara ili kraćenja te da o svom trošku u emisiji „Dogmatica“ ili u okviru programskog prostora televizije Z1, kao i u emisiji „Studio uživo“ na televiziji N1 objavi presudu bez ikakvih komentara ili kraćenja.

Sud je također naložio Hrvatskoj radioteleviziji da Hrvoju Zovku naknadi trošak parničnog postupka u iznosu od 19.375 kuna, i to u roku od 15 dana.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend