26. nov 2021.

Istraživanje o medijskom izvještavanju o nasilju nad ženama: I dalje senzacionalizam i nedovoljno ukazivanje na društveni problem

I dalje su prisutni neprofesionalan pristup i negativne prakse u izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini, pokazalo je istraživanje o medijskom izvještavanju o ovoj temi za 2020. godinu, koje je objavio UN Women.

Nedostatak tematskog i dubinskog medijskog izvještavanja o nasilju nad ženama kroz analize, komentare i istraživanja rezultira time da u medijima nema dovoljno problematiziranja nasilja nad ženama kao društvenog problema.

Pandemija COVID-19 dodatno je ukazala na brojne probleme s kojima se suočava medijski sektor, kao i na problematično medijsko izvještavanje u BiH. Broj medijskih izvještaja o rodno zasnovanom nasilju bio je znatno manji u odnosu na isti period prije dvije godine. Ipak, problemi sa medijskim izvještavanjem na koje su ukazala prethodna istraživanja, iz 2016. i 2018. godine, su i dalje ostali isti.

Iako je tokom proteklih godina uočeno poboljšanje u pojedinim segmentima medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju, analiza sadržaja pokazuje da je medijsko izvještavanje o ovoj temi i dalje senzacionalističko.

U takvom načinu izvještavanja, žena ili djevojčica je, pogotovo u slučajevima femicida, izložena kontinuiranom smještanju u poziciju nesretne žrtve brutalnog nasilja uz stavljanje u kontekst razloga poput ljubomore ili pohote počinitelja, a skoro isključivo van konteksta postojanja i prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama kao društvenog problema koji se tiče cijele zajednice, a ne samo onih kojima se i događa.

Unatoč naporima civilnog društva u Bosni i Hercegovini, međunarodnog i vladinog sektora, prvenstveno gender mehanizama u BiH, da ukažu na značaj i ulogu medija u prevenciji nasilja nad ženama, primjetan je spor napredak u ovoj oblasti.

Autorice istraživanja su Elvira Jukić-Mujkić i Anida Sokol iz Mediacentra Sarajevo.

Istraživanje je dostupno na engleskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend