08. okt 2020.

“Kafkijanska” presuda crnogorskom novinaru, pljušte osude

Međunarodna medijska udruženja osudile su presudu istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, osuđenom za šverc droge, kao crn dan za slobodu medija.

Borci za slobodu medija kritikovali su danas odluku Višeg suda u Podgorici da osudi novinara Jova Martinovića na godinu dana zatvora za posredovanje u navodnom međunarodnom švercu droge. Sud je tako potvrdio presudu iz januara 2019. ali je Martinović oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Pošto je Martinović već proveo 15 meseci u zatvoru pre suđenja, u periodu od 2015. do 2017. godine, sada se neće vratiti iza rešetaka.

Nakon presude Martinović – koji je radio za ugledne međunarodne medije poput Ekonomista, Njuzdeja, Global posta, Fajnenšl tajmsa i BIRN-a, rekao je BIRN-u da je očekivao takvu presudu.

“Sud je tokom čitavog postupka odbijao da uzme u obzir sve dokaze koji su mi išli u prilog, pa i najbitnije da sam tog dana bio na novinarskom zadatku što su potvrdili saslušani svedoci, ali i svedok saradnik u ovom predmetu”, rekao je on.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) ocenila je da je ovo crn dan za slobodu medija u Crnoj Gori i dodala da je Martinović osuđen uprkos tome što nije bilo dokaza.

“RSF će nastaviti da ga podržavaju. Ovaj kafkijanski proces koji je trajao pet godina konačno je završen”, saopštili su Reporteri bez granica.
Martinović je uhapšen u oktobru 2015. sa još 17 drugih u zajedničkoj akciji crnogorske i hrvatske policije. Proveo je gotovo godinu i po dana u pritvoru pre nego što je oslobođen u januaru 2017. uoči suđenja.

U januaru 2019. osuđen je na 18 meseci za šverc narkotika i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Apelacioni sud je u oktobru te godine ukinuo presudu i slučaj ponovo vratio na suđenje.

Martinović je uvek insistirao na tome da je kontakte sa narko dilerima imao samo zbog svog legalnog, novinarskog posla, podseća Balkan instajt.

Medijski sindikati i grupe za zaštitu ljudskih i prava novinara opisali su i slučaj i presudu kao ozbiljan udarac novinarskoj profesiji i silobodi medija i pozvali na oslobađanje Martinovića.

Martinović se povezao sa 17 drugih osumnjičenih koji su uhapšeni 2015. uključujući i Duška Martinovića – koji nema nikakve veze sa novinarom – i Namika Selmanovića.

Duško Martinović, glavni osumnjićeni u slučaju, takoje je član grupe kradljivaca dragulja poznatih kao Pink panteri koji su u SAD, Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji pokrali nakit i dragulje vredne stotine miliona evra. Martinović je radio sa njim na seriji TV emisija o pljačkama koje je producirala medijska grupa Vajs (VICE).

Radio je sa Selmanovićem kada ga je francuska produkcijska kuća KAPA pres unajmila da radi na dokumentarcu o krijumčarenju oružja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend