28. maj 2017.

Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

Novinar i član parlamenta Miroslav Lazanski sa pripadnikom srpske tajne službe sprovodio je medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike, pokazuju prisluškivani razgovori i ostali podaci procureli iz istrage makedonske tajne policije u koje su novinari KRIK, Tv Nova i OCCRP imali uvid. Lazanski tvrdi da to nije tačno, već da je samo obavljao novinarski posao.

Miroslav Lazanski; Foto: mc.rs

Miroslav Lazanski; Foto: mc.rs

Pripadnik srpske obaveštajne agencije BIA Goran Živaljević pozvao je 3. marta ove godine Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara koji će izvršiti zadatak za njih.

„Hej, smestio sam ovoga, izbrifovao sam ga o kolumni koju treba danas da napiše za ʼPolitikuʼ. Idemo (on i novinar) na proteste da snimamo i onda kada sednemo negde uveče, nazvaću te“, Stoilković je preneo Živaljeviću, piše u trasnkriptu razgovora u koji je KRIK imao uvid.

U sledećem razgovoru, od narednog dana, otkrilo se ko je misteriozni novinar, ali i više o njegovoj misiji. Stoilković je rekao da ga vodi na sastanak sa šefom vladajuće makedonske partije Nikolom Gruevskim.

„Pokupiću u 20:45 Lazanskog u hotelu i vodim ga kod Gruevskog. Tako da nas čekajte u hotelu da se vratimo“, objasnio je.

Dan nakon ovog sastanka, u „Politici“ je objavljena kolumna Miroslava Lazanskog, novinara i člana sprskog parlamenta, s naslovom „Ne damo Makedoniju“. U njoj se autor jasno stavio na stranu Gruevskog koji se u tom trenutku borio da spreči da opozicija, koja je imala parlamentarnu većinu, dođe na vlast.

„Izlaz je u novim izborima”, predlaže u tesktu Lazanski ono što je bio i zvanični zahtev Gruevskog, upoređujući lidera opozicije sa vođom nacista. „I Hitler je došao na vlast putem legitimnih izbora. Time, naravno, ne želim da kažem da je gospodin Zoran Zaev, lider (opozicione) stranke VMRO, takva ličnost.“

Ekipa je bila zadovoljna obavljenim poslom. Istog dana kada je objavljena kolumna, u večernjim časovima Živaljević i Stoilković ponovo su se čuli telefonom.

„Javio se Lazanski malopre. Kaže tekst prebacuje rekorde čitanosti u Srbiji“, prenosi Stoilković uspehe akcije.

„Odlično, odlično“, odgovara Živaljević koji mu je, prema razgovorima, očigledno nadređen.

„Hvali se i srećan kaže ʼJeee… Ivane, svi rekordi čitanosti u Srbiji su probijeniʼ. Zadovoljan je i srećan.“

„Dobro.“

„Večeras idem na RTS, za ovu izjavu što smo danas snimali, ide na vesti u RTS-u“, završava razgovor Stoilković.

Propagandne akcije

Ovi transkripti deo su materijala koji je makedonska obaveštajna služba sakupila prateći i prisluškujući Živaljevića i Stoilkovića. Novinari KRIK, TV Nova i OCCRP videli su izveštaje agencije, transkripte, audio zapise i fotografije. U dokumentima se tvrdi da je makedonska služba imala odobrenje suda da vrši nadzor.

Sakupljeni dokazi, kako agencija tvrdi, pokazuju da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije.“

Cilj je bio, kako je opisano, da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Gruevski se, inače, tokom više od deset godina vladavine pokazao kao autokrata koji ne poštuje demokrastke procedure i slobodu medija. Tokom njegove vlasti tajna služba prisluškivala je više od 30.000 građana, a u vodećim medijma bilo je teško pročitati kritike na račun vlasti. Opozicija je objavila snimke razgovora Gruevskog i njegovih saradnika koji su otrkili da je vlast bila uključena u korupciju i nameštanje izbora. Gruevski i saradnici su se našli pod istragom za pranje novca, nameštanje izbora, nelegalno prisluškivanje i krađu državnog novca. Gruevski je poslednjih godina vladavine imao podršku Rusije.

Aleksandar Vučić i srpske vlasti nisu jasno podržale Gruevskog, ali su srpski provladini mediji vodili kampanje protiv Zorana Zaeva, lidera makedonske opozicije koji je dobio mandat da sastavi novu vladu.

Pripadnik BIA Živaljević davao je instrukcije Stoilkoviću koji je usmeravao Lazanskog sa kim treba da razgovara i kojim temama da se bavi, piše u dokumentima. Nekim sastancima je i Stoilković lično prisustvovao – poput sastanka koji je Lazanski imao sa Gruevskim.

U dokumentaciji se nalazi i lista tekstova Lazanskog koje su ocenjeni kao „propaganda“, objavljenih najviše u prorežimskom „Informeru“. Neke od njih pisao je Lazanski, u drugima je davao komentare – isticao rusku vojnu moć, zalagao se za saradnju sa Rusijom i protivio ulasku u NATO. Lazanski je govorio da nemire u Republici Srpskoj i Makedoniji organizuje zapad, kao i da su nemire u Makedoniji izazvale Sjedinjene Američke Države kako bi sprečile izgradnju „turskog toka“.

Zadivljen Putinom

Lazanski je u Srbiji poznat po proruskim stavovima. Godinama gradi imidž mačo vojno-političkog komentatora koji između pisanja kolumni, glasa na izboru za mis i slika se u ratnoj opremi. Kada je 2014. godine intervjuisao predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da je „bio zadivljen“.

Postao je narodni poslanik 2016. godine – bio je osmi na listi koalicije oko vladajuće Srpske napredne stranke kao vanstranačka ličnost. Rekao je da premijer Aleksandar Vučić ima viziju i da je koalicija na čelu sa SNS-om najbolja opcija za budućnost Srbije

„Vučić me je pozvao telefonom i otvoreno pitao da pomognem kao čovek koji ne pripada nijednoj stranci. Takav poziv se ne odbija.“

U razgovoru za KRIK, Lazanski kaže da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

„Ja niti sam služba, niti sam portparol službe, ja dole nisam bio kao narodni poslanik – već kao novinar ʼPolitikeʼ i neko ko je radio priloge za televiziju Republike Srpske“, rekao je.

„U novinarskoj karijeri sam imao kontakte sa šefovima velikih obaveštajnih službi – KGB-a, CIA-e, britanske, francuske, nemačke obaveštajne službe“, kaže Lazanski. „Moj običaj je da kad dođem u neku stranu zemlju, da se javim našoj ambasadi. Gospodin Živaljević je uredno i legalno akreditovan predstavnik naše BIA-e u Skoplju.“

Potvrdio je susret s Gruevskim, ali ga je opisao kao neuspeli pokušaj intervjua.

„Ja sam sa Gruevskim razgovarao kao novinar, kao što sam razgovarao i sa Živaljevićem i sa liderom Demokratske partije Srba. Trebalo je da to bude intervju sa Nikolom Gruevskim, ali on je rekao ’ajde to malo da odgodimo’ i posle postalo prošlo vreme i nije bilo interesantno.“

Selfi

Goran Živaljević je dugogodišnji obaveštajac, a od januara 2003. do marta 2004. bio je i zamenik direktora BIA. Od 2005. je u diplomatskoj službi – savetnik je u ambasadi Srbije u Makedoniji.

Kako se pogoršavala politička situacija u ovoj zemlji tako su njegove aktivnosti postajale više obaveštajne nego diplomatske, piše u dokumentima.

Prateći ga i prisluškujući makedonska služba je zabeležila Živaljevićeve kontakte sa raznim političarima i biznismenima u Makedoniji.

Otkriveno je i da se agent BIA zatekao u parlamentu kada je grupa ljudi sa fontamkama upala i fizički napala članove opozicionih stranaka. Nekoliko poslanika završilo je sa ozbiljnim povredama i krvavim glavama. Snimci sigurnosnih kamera pokazali su da su nasilnike u skupštinu pustili poslanici partije Gruevskog. Nedugo nakon ovog događaja, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, Zaev je od predsednika dobio mandat da sastavi vladu.

Svoje prisustvo tokom prebijanja opozicije Živaljević je obeležio selfijem u makedonskom parlamentu, a koji su novinari TV Nova, KRIK, OCCRP pronašli u materijalu. Nije poznato da li je Živaljević negde objavio selfi ili je makedonska služba do slike došla presretom njegove komunikacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdili su da je obaveštajac Živaljević radio svoj posao i izveštavao iz parlamenta.

„Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji. Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno“, rekao je Dačić.

Podaci makedonske obaveštajne službe, međutim, govore drugačije.

„Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija“, piše u dokumentima.

Živaljević nije pristao na poziv za intervju. “Ne želim ništa da kažem.”

Ruski uticaj

Stoilković je postao poslanik makedonske Skupštine 2002. godine kao član Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM).

Makedonske službe opisuju ga kao nacionalistu koji deluje po instrukcijama kabineta srpskog predsednika Tomislava Nikolića i drugih srpskih zvaničnika, kao i BIA.

Njegovi sastanci sa Živaljevićem su česti „kada se donosi neka bitna odluka u parlamentu ili pre sastanaka u vladi.“

„Otkrića njegovih (Stojiljkovićevih) kontakata sa ruskim diplomatama i ostalih aktivnosti bez sumnje potvrđuju da je njegova politička orijentacija strogi ruski uticaj na Balkanu, sa ciljem da se zapadni uticaj isključi i prekinu evro-atlanske integracije“, konstatuje se u dokumentima makedonske službe.

Kao predsednik Demokratske partije Srba, Stoilković je 2016. potpisao „Deklaraciju o formiranju neutralne vojne zone na teritoriji Balkana“ zajedno sa partijom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dokumenti pokazuju da se Stoilković nalazio pod nadzorom službi od 2013. godine, ali i bez obzira na to, Gruevski ga je prihvatio za koalicionog partnera na poslaničkoj listi.

Nije hteo da razgovara sa novinarima, već se naljutio na pitanje o njegovom odnosu sa Živaljevićem.

„Da li sam ja tebe pitao s kim ti komuniciras? Kako te nije sramota? Pitaj me normalno novinarsko pitanje“, rekao je i spustio slušalicu.

1 komentar za: “Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

  1. svetlanast

    Za razliku od MINJE MILETIC, Miroslav Lazanski je detaljno proucio ovaj tekst i tako se pripremio za gostovanje u Novom danu, istovremeno tvrdeci da niti zna sta je to KRIK niti ko su ti novinari, jos je pitao da li tu ima neko „novinarsko ime“. Za razliku od Sase Jankovica koji nije imao ni nameru da „poljubi“ novinarku Minju, jer nije ni hteo da joj kaze ime Pokreta, kao i svi oni koji nemaju nameru da ubiju, one kojima nece da odgovore na neko pitanje. „Puna“ groblja onih koji su zbog radoznalosti „izgubili glave“. Minja, Minja…

    30. мај 2017. at 10:37

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend