03. jul 2024.

Makedonska novinarka dobila nacionalističke uvrede i prijetnje fizičkim i seksualnim nasiljem

Lepa Dzhundeva, reporterka privatnog kanala TV 24 iz Sjeverne Makedonije, od 3. juna 2024. primila je na desetine poruka na društvenim mrežama s nacionalističkim uvredama, seksističkim i mizoginim komentarima i prijetnjama seksualnim i fizičkim nasiljem, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u petak.

“Vlasti Sjeverne Makedonije moraju brzo i temeljito da istraže uznemiravanje na internetu i prijetnje nasiljem upućene novinarki Lepi Dzhundeva, privedu počinioce pravdi i osiguraju njenu sigurnost”, naglasio je CPJ.

Attila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu, istakao je da je: “Prijetiti novinarki zbog njenog izvještavanja potpuno neprihvatljivo i policija mora pokazati da ozbiljno shvata situaciju i osigura njenu sigurnost”.

Kako se navodi u saopštenju CPJ-a, prijetnje su počele nakon što je Bogdan Ilievski, kolumnista novinske web stranice Off.net, na Facebooku objavio video isječak od osam sekundi u kome je 3. juna prikazan intervju novinarke sa grčkim poslanikom. Isti video je objavila njegova redakcija na svojoj web stranici te su kritikovali novinarku jer je u razgovoru koristila međunarodno priznato ime zemlje – Sjeverna Makedonija. CPJ piše da su Ilievskom poslali upit ali da još nisu dobili odgovor.

CPJ podsjeća da je ime zemlje Sjeverna Makedonija izazvalo neslaganja između Grčke i njenog sjevernog susjeda nakon raspada Jugoslavije 1990-ih, kada je nova nezavisna balkanska država sebe nazvala Republikom Makedonijom – ime koje je Grčka također polagala za svoj sjeverni region. Nakon godina pregovora i mnogih protesta, dodaje CPJ, Grčka i Makedonija su se 2018. godine dogovorile oko formalnog naziva Republika Sjeverna Makedonija, no ime je i dalje ostalo kontroverzno.

Udruženje novinara Makedonije je, kako piše CPJ, podnijelo krivičnu prijavu policiji u ime novinarke, ali do objave saopštenja nisu primili povratnu informaciju, kako je rekao za CPJ viši istraživač u Udruženju Milan Spirovski.

Udruženje novinara Makedonije i Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika osudili su prijetnje upućene novinarki u izjavi od 12. juna i pozvali Ilievskog da se javno izvini novinarki.

Šest regionalnih grupa za slobodu medija koje djeluju na Zapadnom Balkanu zatražilo je 7. juna od Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije da “odmah i odlučno preduzme akciju protiv odgovornih za prijetnje”.

CPJ takođe navodi da je poslao upit službi za medije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da odgovore još nisu dobili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend