03. jul 2024.

Femić: Mediji se principom „kuvane žabe“ privikavali da vlast ne daje izjave svojim kritičarima

Mladim novinarima je neobično da u nezavisnim medijima vide kao sagovornika nekoga iz vrha vlasti, izjavio je FoNetu zamenik glavnog i odgovornog urednika potala Nova.rs Ratko Femić i ocenio da je, usled polarizacije medija koja dolazi iz vrha vlasti, izgubljeno pravilo novinarstva da se za sagovornike pozivaju i oni koje kritikujemo.

N1

On je kazao da su se mediji principom „kuvane žabe“ postepeno privikavali da predstavnici vlasti ne daju izjave medijima koji nisu naklonjeni vlasti.

Femić insistira da se poziva i „druga strana“ i to ne samo zbog pravila novinarstva, nego zato što je fer pristup da razgovaramo i sa onima sa kojima se ne slažemo.

Govoreći o položaju Javnog medijskog servisa, on je ocenio da je to trenutno propagandni servis aktuelne vlasti koji izbegava „vruće teme“.

„Oni nisu propagandni u toj meri u kojoj su privatni režimski mediji, prorežimski tabloidi, portali i dnevne novine, ali ipak zauzimaju jednu stranu i izbegavaju opasne teme“, smatra Femić.

Upitan da li na medije više utiču ekonomski ili politički pritisci, on je odgovorio da jedni uslovljavaju druge i da ih je nemoguće razdvojiti.

Kako je naveo, mediji i novinari su svakodnevno izloženi pretnjama, a to se odražava i na kulturnu scenu.

Kako je podsetio, pre neki dan smo imali zabranu Festivala kratke priče u Kikindi, zato to je gradonačelnik procenio da učesnici ne pošuju njegov grad, a reč je o ljudima koji iznose javnu kritiku.

Zabranjen je i festival Mirdita – Dobar dan, dok je sarajevski glumac Feđa Štukan deportovan i to zbog kritike režima i podrške građanskim protestima. Šta onda mislite kakvim su pritiscima izloženi novinari koji svaki dan rade u nezavisnim redakcijama, upitao je Femić.

On je ukazao da je pitanje tabloidizacije medija zapravo pitanje senzibilizacije društva koje je u opštem senzacionalizmu izgubilo granice.

Urednici su se nekad pitali da li novine koje uređuju mogu da stave na sto u svojoj kući i da li će ih pred članovima porodice biti sramota zbog sadržaja i naslovne strane, naglasio je Femić i konstatovao da su te granice danas obrisane.

Prema njegovom viđenju, obrisane su granice između normalnog i nenormalnog, a to je uticalo da se se i očekivanja publike promene.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend