03. jul 2024.

„Ni kiša nam ništa ne može“ – Domar UNS-a Agatonović ponovo uklonio tragove boje sa išaranog spomen-obeležja Đoku Vještici

Spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoku Vještici oštećeno je drugi put od obnavljanja, tako što je ime poznatog novinara na svakom mestu precrtano. Uprkos lošim vremenskim uslovima, domar Udruženja novinara Srbije (UNS) Milovan Agatonović Aga danas je uklonio tragove boje sa ovog spomen-obeležja na platou kod Beograđanke.

Domar UNS-a uklonio boju sa išaranog spomen-obeležja (foto: UNS)

„Ni kiša nam ništa ne može“, poručio je Agatonović, koji je, kako kaže, poznavao Đoka Vješticu.

Inače, spomen-obeležje Đoku Vještici otkriveno je 1. aprila 2012. godine na platou koji je tada dobio njegovo ime, a polomljeno je u decembru 2019. godine.

Simbolično, spomen-obeležje je obnovljeno 18. novembra, na godišnjicu njegove smrti, i to nakon što su Udruženje novinara Srbije (UNS), Studio B i Nova S, pokrenuli medijsku akciju za obnovu ovog spomen-obeležja.

U novembru je ovo spomen-obeležje ponovo oštećeno, tako što je ime Đoka Vještice precrtano, a njegov lik išaran. I tada je Agatonović spomenik Đoku Vještici vratio u prvobitno stanje.

Prošle nedelje spomen-obeležje je ponovo išarano, a štetu je ponovo sanirao domar UNS-a.

Ko je bio Đoko Vještica?

Novinar Đoko Vještica poznat je po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu.

Rođen je 9. maja 1939. godine u selu Otrić u opštini Gračac (Hrvatska). Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“, a zajedno sa kolegama iz ovog lista je 1970. godine osnovao Radio Studio B.

UNS mu je 1976. godine dodelio nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Preminuo je 18. novembra 2008. godine.

Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio tri godine nakon njegove smrti. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend