12. maj 2018.

Medijski balans između javnog i privatnog

Granica između javnog i privatnog interesa se definiše postojanjem opravdanog javnog interesa, a to znači sve ono što doprinosi ozbiljnim društvenim, političkim i kulturnim temama, rečeno je na konferenciji u Sarajevu.

Vesna Alaburić, ekspertica Vijeća Evrope, kazala je na konferenciji “Zaštita javnog interesa kroz medijske sadržaje i uloge regulatora u promovisanju javnog interesa” da svako kršenje prava na privatnost mora biti uslovljeno postojanjem opravdanog javnog interesa za neku informaciju.

“Posebno kao dodatna okolnost vodi se računa da li je riječ o javnim dužnosnicima jer oni svjesno ulaze u sferu javnosti i trpe određenu kritiku, tako da sloboda izražavanja treba da bude zaštićena. Javne osobe imaju pravo na zaštitu privatnosti, ali moraju biti svjesni da postoji povećano zanimanje za njihovu privatnost”, rekla je Alaburić, dodajući da neistinita informacija nije povreda privatnosti.

Prema njenim riječima, jednom povrijeđena privatnost ostaje povrijeđena zauvijek.

Alaburić je na konferenciji, kroz primjere Evropskog suda za ljudska prava, govorila o granici između zaštite privatnosti i slobode izražavanja.

Tužbe za klevetu, kako je navela Alaburić, u BiH i Hrvatskoj imaju za cilj zaštititi prava osobnosti, ali i ograničiti slobodu izražavanja, pojasnivši da se često zloupotrebljava to sredstvo pravne zaštite.

Ona je rekla da se nada, budući da to nije uspjelo već više od dvadeset godina, da neće uspjeti ni u budućnosti.

Emir Povlakić, ispred Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), na upit da li novinari znaju da povuku granicu između privatnosti i javnog interesa, kazao je da to jeste izazov novinarske profesije, koji je posebno otežan u ovoj izbornoj godini.

“Velika odgovornost je na novinarima, odnosno urednicima da odluče. Stoga ovakav seminar jeste način da se kroz edukaciju definiše ta tanka linija između privatnog i javnog interesa”, izjavio je Povlakić.

Regulatorna agencija za komunikacije ima za cilj da pokaže na koji način je definisana privatnost, ali i zakonska regulativa koja je na snazi u BiH, rekao je Povlakić.

“Razvojem novih tehnologija vrlo često mediji pokušavaju i utiču na privatnost i odnos društva prema pojedinim elementima. Posebno je zakonski regulisana zaštita maloljetnika, a s druge strane, posebno su izdvojene javne ličnosti. To su neka od pitanja na koja se nastoji odgovoriti na ovoj konferenciji”, kazao je Povlakić.

Na seminaru su prisutni predstavnici medija i pravosudnih institucija, kao i RAK-a i pravni eksperti.

Ovu radionicu organizira Vijeće za štampu i Udruženje “BH Novinari”, u sklopu projekta “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima Jugoistočne Evrope”.

Ciljevi ove radionice, kako je navedeno, tiču se razmatranja suprotstavljenih pitanja prava na privatnost i prava na slobodu izražavanja, o čemu će se razgovarati kroz pregled sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava, sudske prakse u BiH, te medijske i regulatorne prakse.

Direktorica Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Mirna Buljugić na radionici moderirala je sesiju o ulozi regulatora i slučajevima kršenja prava na privatnost koji nisu uvijek opravdani javnim interesom.

Buljugić je pojasnila da se RAK u konkretnim slučajevima bavio primjerima opravdanih i neopravdanih kršenja prava na privatnost.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend