23. maj 2022.

Novinari Javnog servisa RTV SLO u jednodnevnom štrajku

U ponedeljak, 23. maja, Sindikalni odbor Radio televizije Slovenije (RTV SLO) započeo je štrajk u znak protesta zbog ozbiljne ugroženosti javnog servisa i zaposlenih u njemu. Evropska federacija novinara (EFJ) podržava odluku donetu 12. maja sa većinom od 96 odsto birača u Komitetu sindikata novinara RTV.

Iako je EFJ u nekoliko navrata osudio kršenje sindikalnih prava, ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja slobode štampe u Sloveniji takođe je izražena u poslednjem izveštaju o brzom odgovoru na slobodu medija.

Štrajkački odbor RTV-a je u saopštenju za javnost osudio kontinuirani pritisak sa svih strana na ovog emitera: „Kadrovske promene, ukidanje informativnih emisija, pokušaji cenzure, haotična i neprofesionalna programska šema i potčinjavanje predizborne kampanja i programski sadržaji u skladu sa političkim interesima vladajuće koalicije ozbiljno su ugrozili profesionalno novinarstvo na RTV-u i misiju javnih medija.”

Zahtevi uključuju veću novinarsku, uređivačku i institucionalnu autonomiju; sporazum o kadrovskoj politici i kolektivnim pregovorima o povećanju najnižih plata na RTV i socijalni dijalog sa rukovodstvom javne ustanove.

„Ukoliko do 30. maja 2022. godine ne bude postignut dogovor o rešavanju štrajkačkih zahteva, zahtevamo ostavku generalnog direktora RTV Andreja Graha Whatmougha , glavne i odgovorne urednice Informativnog programa Televizije Slovenije Jadranke Rebernik i v. d. urednika redakcije za nove medije Igor Pirkovič i ostavku predsednika Programskog saveta RTV Slovenije Petra Gregorčiča“, navodi Sindikalni odbor RTV SLO.

Proglas

U štrajku smo jer, između ostalog, finansijsko-programsko rukovodstvo onemogućava zaposlene u Vesti TVS i MMC-u da rade u skladu sa profesionalnim standardima i time ugrožavaju nepristrasnu i objektivnu službu javnog informisanja i utiču na profesionalni integritet i kredibilitet ovoj javnoj ustanovi.

U štrajku smo jer ne želimo da budemo sledeći na redu kada nas finansijsko i programsko rukovodstvo podeli na „leve” i „desne” novinare, a uredništvo je politički podeljeno na levu i desnu stranu. U štrajku smo jer želimo da radimo u skladu sa našim programom, profesionalnim i etičkim pravilima i svojom profesionalnom savešću.

U štrajku smo jer se Programski savet RTV Slovenija direktno meša u naš rad i diktira kako da obavljamo svoje profesionalne dužnosti, jer Programski savet prisvaja programske šeme i menja ih samovoljno, ne onako kako javnost očekuje, već kako nalaže njihova politička orijentacija. U štrajku smo jer generalni direktor zanemaruje socijalne partnere i ignoriše socijalni dijalog, jer zloupotrebljava institute radnog prava za zastrašivanje zaposlenih i ugovornih radnika, krši zakon i kolektivne ugovore.

U štrajku smo jer se kadrovski i razvojni potencijal javnog servisa smanjuje i gubi. U štrajku smo jer se uništavaju emisije od velikog poverenja javnosti. U štrajku smo jer menadžment postavlja ljude na ključne uređivačke pozicije bez potrebnog integriteta i bez podrške zaposlenih.

Ne štrajkujemo protiv javnosti i ne protiv vlasti. Protestujemo protiv rukovodstva RTV-a koje štetnim potezima uništava javne medije.

Mi štrajkujemo jer nismo sluge, mi smo javna RTV!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend