23. maj 2022.

Novinari Javnog servisa RTV SLO u jednodnevnom štrajku

U ponedeljak, 23. maja, Sindikalni odbor Radio televizije Slovenije (RTV SLO) započeo je štrajk u znak protesta zbog ozbiljne ugroženosti javnog servisa i zaposlenih u njemu. Evropska federacija novinara (EFJ) podržava odluku donetu 12. maja sa većinom od 96 odsto birača u Komitetu sindikata novinara RTV.

Iako je EFJ u nekoliko navrata osudio kršenje sindikalnih prava, ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja slobode štampe u Sloveniji takođe je izražena u poslednjem izveštaju o brzom odgovoru na slobodu medija.

Štrajkački odbor RTV-a je u saopštenju za javnost osudio kontinuirani pritisak sa svih strana na ovog emitera: „Kadrovske promene, ukidanje informativnih emisija, pokušaji cenzure, haotična i neprofesionalna programska šema i potčinjavanje predizborne kampanja i programski sadržaji u skladu sa političkim interesima vladajuće koalicije ozbiljno su ugrozili profesionalno novinarstvo na RTV-u i misiju javnih medija.”

Zahtevi uključuju veću novinarsku, uređivačku i institucionalnu autonomiju; sporazum o kadrovskoj politici i kolektivnim pregovorima o povećanju najnižih plata na RTV i socijalni dijalog sa rukovodstvom javne ustanove.

„Ukoliko do 30. maja 2022. godine ne bude postignut dogovor o rešavanju štrajkačkih zahteva, zahtevamo ostavku generalnog direktora RTV Andreja Graha Whatmougha , glavne i odgovorne urednice Informativnog programa Televizije Slovenije Jadranke Rebernik i v. d. urednika redakcije za nove medije Igor Pirkovič i ostavku predsednika Programskog saveta RTV Slovenije Petra Gregorčiča“, navodi Sindikalni odbor RTV SLO.

Proglas

U štrajku smo jer, između ostalog, finansijsko-programsko rukovodstvo onemogućava zaposlene u Vesti TVS i MMC-u da rade u skladu sa profesionalnim standardima i time ugrožavaju nepristrasnu i objektivnu službu javnog informisanja i utiču na profesionalni integritet i kredibilitet ovoj javnoj ustanovi.

U štrajku smo jer ne želimo da budemo sledeći na redu kada nas finansijsko i programsko rukovodstvo podeli na „leve” i „desne” novinare, a uredništvo je politički podeljeno na levu i desnu stranu. U štrajku smo jer želimo da radimo u skladu sa našim programom, profesionalnim i etičkim pravilima i svojom profesionalnom savešću.

U štrajku smo jer se Programski savet RTV Slovenija direktno meša u naš rad i diktira kako da obavljamo svoje profesionalne dužnosti, jer Programski savet prisvaja programske šeme i menja ih samovoljno, ne onako kako javnost očekuje, već kako nalaže njihova politička orijentacija. U štrajku smo jer generalni direktor zanemaruje socijalne partnere i ignoriše socijalni dijalog, jer zloupotrebljava institute radnog prava za zastrašivanje zaposlenih i ugovornih radnika, krši zakon i kolektivne ugovore.

U štrajku smo jer se kadrovski i razvojni potencijal javnog servisa smanjuje i gubi. U štrajku smo jer se uništavaju emisije od velikog poverenja javnosti. U štrajku smo jer menadžment postavlja ljude na ključne uređivačke pozicije bez potrebnog integriteta i bez podrške zaposlenih.

Ne štrajkujemo protiv javnosti i ne protiv vlasti. Protestujemo protiv rukovodstva RTV-a koje štetnim potezima uništava javne medije.

Mi štrajkujemo jer nismo sluge, mi smo javna RTV!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend