16. avg 2022.

Novinarima BIRN-a prijete nakon teksta o „Sivim vukovima“

Novinari Nermina Kuloglija i Hamdi Fırat Buyuk od 28. juna dobijaju poruke zastrašujućeg sadržaja.

Novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Nermina Kuloglija i Hamdi Fırat Buyuk primili su prijetnje od pojedinih pripadnika bh. ogranka turske ekstremno desničarske organizacije „Sivi vukovi“ putem telefonskih poziva, tekstualnih poruka i na društvenim mrežama, piše Balkan Insight.

U objavi portala Balkan Insight se navodi kako se prijetnje upućuju iz Bosne i Hercegovine i Turske od 28. juna i to nakon što je BIRN objavio tekst o ogranku organizacije „Sivi vukovi“ i njenim aktivnostima u BiH. Nakon objavljivanja članka, Kuloglija i Buyuk su počeli da, kako navode iz Balkan Insighta, primaju poruke zastrašujućeg sadržaja.

Nakon objave istraživanja o bh. ogranku ekstremističke organizacije „Sivi vukovi“, pojedini pripadnici tog ogranka kontaktirali su i Nerminu Kuloglija i Hamdija Fırata Buyuka, prvobitno tražeći, kako je za Mediacentar Sarajevo kazala Kuloglija, da uklone tekst jer njegovom objavom, kako su naveli, ugrožavaju odnose koje su ranije izgradili.

“Tokom rada na tekstu, članovi su kontaktirani, a nakon objave teksta nije upućen demanti. S obzirom da tekst nije obrisan, pojedini članovi zvali su kolegu Hamdija i mene, navodeći kako će sa svojim pravnim timom sve riješiti, dodajući kako se nećemo više baviti ovim poslom”, govori Kuloglija. Prijetili su da će im fizički nauditi, dok su njenom kolegi prijetili smrću, dodaje ova novinarka.

Kuloglija kaže i da su nakon prijetnji obavili razgovor sa policijom i odlučili da ne podnose službenu prijavu dok njen kolega ne bude na sigurnom mjestu.

“Ove prijetnje su pokušaj zastraživanja i nažalost, nešto sa čime se novinari skoro svakodnevno susreću”, kaže Kuloglija.

Evropski centar za slobodu štampe i medija na svojoj Platformi za mapiranje medijskih sloboda izvijestio je o incidentima uznemiravanja, psihičkog zlostavljanja, zastrašivanja i prijetnji novinarima BIRN-a.

“Prijetnje novinarima su neprihvatljive. U ovom slučaju to ima međunarodni element koji se mora rješavati ne samo u zemlji u kojoj se novinari nalaze”, rekao je Gürkan Özturan, koordinator za brzi odgovor za slobodu medija u Evropskom centru za slobodu štampe i medija, neprofitnoj organizaciji koja promoviše i brani slobodu medija.

„Sivi vukovi“ su međunarodna turska ultranacionalistička organizacija koja je postala istaknuta kasnih 70-ih prošlog vijeka. Evropski parlament je 2021. godine pozvao Evropsku uniju da uvrsti „Sive vukove“ na listu terorističkih organizacija.

„Sivi vukovi“ u Turskoj su decenijama bili uključeni u višestruka djela uznemiravanja, kazao je Özturan za BIRN. “Ove prijetnje (novinarima BIRN-a) se ne mogu zanemariti i vlasti u Turskoj i BiH, kao i druge regionalne i međunarodne organizacije moraju biti uključene u istragu”, zaključio je on.

Balkan Insight podsjeća kako prijetnje novinarima u svijetu rastu, na šta je upozorila šefica UN-a Michelle Bachele na događaju povodom Svjetskog dana slobode medija 2022.

Širom svijeta prijetnje novinarima, online i offline, kao i zatvaranja novinara i dalje su u porastu, dok online nasilje i uznemiravanje podstiču autocenzuru i u nekim slučajevima fizičke napade, navodi se u UNESCO-ovom izvještaju “Svjetski trendovi u slobodi izražavanja i razvoj medija” za 2021/2022.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend