24. nov 2022.

Odbačena krivična prijava protiv Dežulovića zbog teksta “Je*o vas Vukovar”

Zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu više podnosioca protiv novinara Borisa Dežulovića zbog njegovog teksta "J... vas Vukovar", budući da tužilaštvo nije utvrdilo sumnju da je u svojoj kolumni javno podsticao na nasilje i mržnju.

Boris Dežulović (snimak ekrana, Nova S)

”Krivična prijava je odbačena jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičeni počinio krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju ili neko drugo delo za koje se gonjenje sprovodi po službenoj dužnosti. Takođe, nisu utvrđena ni obeležja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, precizirali su u sredu iz tužilaštva, a prenosi Hina.

Povodom Dežulovićevog teksta objavljenog na portalu N1, poručili su da su podnosioci krivične prijave i njihovi punomoćnici obavešteni o odluci tužilaštva, navodeći da podnosioci nisu u svojstvu u kojem bi, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, imali pravo na preuzimanje gonjenja.

U zagrebačkom tužilaštvu ističu da je državnotužilačka odluka u ovom predmetu doneta u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave, kao i poruke prakse Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.

Ne navodeći identitete podnosilaca, naveli su da su od 3. novembra prošle do 7. aprila ove godine primili podnesak jedne osobe, posebno izveštaj PU zagrebačke kao dopune prijave koju je podnela jedna osoba i predsednik jedne stranke, zajedničku krivičnu prijavu nekoliko udruženja i dodatnih nekoliko podnesaka predsednika jedne stranke.

Udruženja veterana najavila dalji krivični progon Dežulovića

Mediji su ranije izvestili da su među podnosiocima prijave protiv Dežulovića bili istražilac zločina na Ovčari i nezavisni odbornik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-sremskoj Nikola Kajkić, kao i predsednik A-HSP-a Dražen Keleminec.

Udruženja proizašla iz Domovinskog rata najavila su, nakon odbacivanja prijave, da će pokrenuti dalji krivični progon protiv Dežulovića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend