22. nov 2021.

Policija traga za organizatorima protesta u Zagrebu i napadačima na novinara RTL

Zagrebačka policija intenzivno traga za organizatorima jučerašnjeg neprijavljenog protesta protiv kovid potvrda u Zagrebu i za osobama koje su napale novinara RTL Gorana Latkovića koji je izveštavao sa tog skupa, objavila je agencija Hina.

„U toku su intenzivne mere s ciljem da se potencijalni organizator ili više njih, na neki način kriminalistički obradi i da se podigne optužni predlog“, izjavio je novinarima načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović.

On je ocenio da je jučerašnji protest protiv kovid potvrda prošao u “bezbednosno zadovoljavajućim uslovima“, ali ističe da je prekršen Zakon o javnom okupljanju, jer skup nije bio prijavljen.

Posilović je ukazao da protestu nije bilo redara, u manjem delu tokom skupa su korišćena pirotehnička sredstva, a prekršena je i Odluka o ograničavanju javnih okupljanja.

On je potvrdio da je policija primila krivičnu prijavu zbog verbalnog i fizičkog napada na novinara RTL Gorana Latkovića i da će pregledati svoje snimke događaja, kao i snimke kamera Grada Zagreba i razgovarati sa očevicima.

Posilović je naglasio da je policija u stalnom kontaktu s Hrvatskim novinarskim društvom i drugim strukovnim udruženjima i pozvao građane da se jave ako imaju informacije o napadu na novinara ili drugim eventualnim napadima.

On je potvrdio da su učesnici protesta na Trgu bana Jelačića zapalili zastavu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), navodeći da je to „dokumentovano fotografijom i videom“, a istraga je u toku.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izjavio je za N1 da se nada da će nakon jučerašnjih napada, država početi da primenjuje odredbe zakona po kojima bi napadači na osobe koje obavljaju posao u javnoj službi, dobile maksimalne kazne od pet godina zatvora.

Video-prilog na N1.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend