21. avg 2023.

Pretučen novinar u Brčkom, za N1 kaže: Imam devet šavova, ali sve sam zapamtio

Pretnje, političke pritiske, pretnje smrću, onlajn nasilje - sve to doživljavaju novinari u BiH. No, ponekad ne završi sve na verbalnom nivou nego novinari budu i fizički napadnuti. U Brčkom je napadnut novinar Mirza Dervišević.

Umesto odmora u svom gradu novinar Mirza Dervišević zadobio je telesne povrede.

Napadnut je u subotu u 22h kada je bio sa svojom majkom. Napadač ga je udario s leđa.

“Ja sam se okrenuo i pogledao, imao je fantomku žutu, udario me još jednom i vidio sam taj gvozdeni bokser i evo možete videti… devet šavova je tu. Ja sam bio razuman, jer sam kroz studiranje imao borilačke vještine i trčao sam za njim i postoji jedna sporedna ulica gde ga je čekao auto za beg. Ja sam ga stigao i uputio jedan udarac”, prepričava Dervišević za N1.

Napadač uzvraća, a onda Dervišević oseća slabost, gubi dah. Auto se udaljava. On je potom primljen u Urgentni centar Brčko distrikta. S obzirom na to da je siguran da je napadnut zbog svojih tekstova odbio je da prenoći tu jer je pisao i o imenovanjima u ovoj ustanovi.

“Jedan harmonikaš kako ga mi nazivamo, a što i jeste, je direktor zdravstvene ustanove. I često smo to kritikovali i zbog tog straha nisam imao poverenja da prenoćim tu”, naglasio je.

Na portalu Times Dervišević je kritikovao političke elite u ovom gradu. Poslednji tekstovi vezani su za pokušaj smene aktuelnog gradonačelnika i političke poteze bivšeg gradonačelnika Eseda Kadrića. Iz Vlade traže reakciju.

“Energična reakcija nadležnih institucija na otkrivanju i kažnjavanju odgovornih treba da pokaže da je Brčko distrikt BiH sredina u kojoj postoji nulta tolerancija prema svim aktima nasilja, bez obzira na motiv, a naročito ako je ono povezano sa medijskim izvještavanjem”, saopštili su iz Vlade Brčko distrikta.

Iz Policije Brčko distrikta kažu da preduzimaju sve radnje. Dervišević im je do u detalj opisao celi događaj.

“Zapamtio sam automobil koji je bio marke Pežo sive boje, opisao sam i to policiji. Iskreno, ovako jednostavan slučaj gde imate… marku vozila i gde imate boju vozila i u kojem je smeru otišao, a Brčko distrikt je pokriven video nadzorom”, poentirao je Dervišević.

Ovaj napad je alarmantan i iz Udruženja BH novinari traže promptnu reakciju. Prema podacima u BiH u čak 70 odsto slučajeva iza napada i pretnji stoje političari, osobe na javnim funkcijama.

Ovaj napad nije izolovan slučaj. Pre mesec dana u Sarajevu nepoznate osobe provalile su u stan jednog od urednika Žurnala i novinarke ovog medija. Provalnici su odneli dva laptopa.

U martu su oštećeni automobili novinara Nikole Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, nakon čega ih je predsednik RS optužio da su sami inscenirali napad.

Prema analizama politički pritisci i napadi na novinare i novinarke povećali su se za 40 odsto u prošloj godini u odnosu na 2021. 2023. godina prati taj trend. Retki su slučajevi koji dospeju do suda, ističu novinari. Jedan od retkih slučajeva je presuda Nedeljku Dukiću koji je dobio četiri godine zatvora za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića. Napadnuti Mirza Dervišević osim rana na telu nosi i traumu koju povećava sumnja da li će napadači biti privedeni pravdi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend