21. mar 2023.

Novinar DW-a napadnut i povređen u Banjaluci

DW najoštrije protestuje zbog nedostatka zaštite slobodnih medija od strane vlasti u Bosni i Hercegovini.

Policija u Banjaluci nije reagovala na nasilni napad na novinare proteklog vikenda, ustupajući tako mesto – na zastrašujući način – eklatantnom zadiranju u slobodu štampe i slobodu izražavanja.

Tokom obavljanja svog reporterskog zadatka sa događaja, koji je u subotu 18. marta 2023. godine organizovala nevladina organizacija „Bh. Povorka ponosa“, novinara DW-a napali su huligani i tako teško povredili da je morao biti zbrinut u bolnici.

Javna manifestacija ove NVO se održava u Banjaluci već deset godina. Za razliku od prethodnih godina, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ovaj put je saopštio da je protiv ove manifestacije i da se ne može garantovati bezbednost učesnika.

Lokalna policija je u subotu ujutro zabranila održavanje događaja u prostorijama NVO Bh. Povorka ponosa. No, nakon što im je Transparensi internešenel ponudio podršku, organizatori su događaj premestili u prostorije ove nevladine organizacije.

I dok pojedini učesnici i novinari nisu na vreme saznali za promenu lokacije, tamo se već pojavila grupa od 30-ak nasilnika sa kapuljačama, koji su tukli prisutne učesnike i novinare. Dopisnik DW-a Ajdin Kamber zadobio je ciljani udarac šakom u lice i flašom u glavu.

Na mestu događaja bile su policijske snage, ali nisu intervenisale. Tek kada se pojavilo nekoliko patrolnih kola policije, koja su došla po hitnom pozivu organizatora, nasilnici su se povukli i mogli nesmetano da se sakriju.

Zakazivanjem lokalne policije omogućeno je da pobegnu počinioci koji su povredili našeg dopisnika. Apelujemo na nadležne službe u Banjaluci da pokrenu odgovarajuće istrage.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend