15. mar 2023.

Protesti novinara u Banjaluci zbog kriminalizacije klevete: ‘Pisanje vijesti biće nemoguća misija’ (VIDEO)

Novinari su se spontano okupili u utorak ispred Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) gdje su protestvovali zbog najavljene kriminalizacije klevete u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

U znak protesta, novinari su lijepili trake preko usta i lomili olovke.

Protest se održavao pred početak skupštinske rasprave o Nacrtu izmjena krivičnog zakona RS sa propisanim velikim novčanim kaznama za klevetu.

„Mi smo im ovdje ostavilili jasnu poruku, olovke kojima oni neka pišu ukoliko usvoje ovakav zakon. Pisanje vijesti biće nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži“, poručio je ispred okupljenih, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Dodao je da su novinari došli ispred Skupštine RS da apeluju na poslanike da glasaju protiv kriminalizacije klevete, „da glasaju po svojoj savjesti, a ne po stranačkoj pripadnosti“.

„Objavićemo imenom i prezimenom ko je od poslanika stao iza ovakvog zakona“, rekao je Vukelić.

Vladimir Šušak, novinar BHRT-a, kazao je da je oko zakonskih izmjena već „sve rečeno“.

„Težnja svakog društva je da se razvija i napreduje, a mi sa ovim nacrtom zakona idemo korak unazad, što je poraz čitavog društva“, izjavio je Šušak.

Na putu ka sjednici, novinarima je kratko prišao i poslanik SNSD-a, Vlado Đajić, koji je rekao da u ovoj oblasti „treba napraviti reda, ali ne previše rigorozno“.

„Mora se uvesti red, da ne bi druga djeca preživjela šta su moja djeca preživjela. Moja djeca su preživjela pakao. Neko od novinara je napisao doktor ‘Crta’ Vlado Đajić. Da sam ja narkoman. Iako su znali da nisam, i prenijelo je 12 vrsta portala“, kazao je Đajić.

Nije se obazirao na pitanje „da li može reći Miloradu Dodiku [predsjedniku SNSD-a i RS] da ne vrijeđa novinare“.

Do sada su propali svi apeli novinara, medijskih kuća i međunarodnih organizacija i institucija koje su apelovale na vlasti u RS da odustanu od tog zakonskog rješenja jer, po njihovim ocjenama, ugrožava medijske slobode, kritiku vlasti i slobodu mišljenja.

Protest i na Trgu Krajine u organizaciji Radničkog pokreta

Proteste zbog izmjena Krivičnog zakona RS za podne na banjalučkom Trgu Krajine organizovalo je i Udruženje „Radnički pokret“.

„Izglasavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske u ovoj formi, značilo bi stavljanje lanaca na noge i ljepila na usta, jer nećemo moći ni na jedan način da iskažemo svoje nezadovoljstvo“, poručili su iz tog Udruženja.

Dražan Pejaković, predsjednik UG i organizator protesta poručio je da će u narednom periodu redovno organizovati proteste širom RS, te da će „ako treba pozvati na građanski neposluh“

„Od sada, ako ne možemo demokratskim putem, putem dogovora rješavati, riješićemo na ulicama“, rekao je Pejaković.

Suad Đozić iz organizacije Restart BiH je došao u Banjaluku da podrži protest.

„Ovaj zakon se tiče svih građana BiH, ne samo RS. Bunim se na vrijeme, građani možda nisu svjesni, postaće vrlo brzo ako se ovo usvoji“, rekao je Đozić novinarima.

„Radnički pokret“ je osnovan u novembru 2022. godine u Banjaluci.

Ovaj pokret je nastao iz Fejsbuk grupe „Crna lista poslodavaca Republike Srpske“, u kojoj korisnici te društvene mreže razmjenjuju svoja iskustva sa radnih mjesta u RS.

Kako navode na svom sajtu, ovaj UG sa svojim timom pravnika, advokata, ekonomista, psihologa, radi na zaštiti svih radnika Bosne i Hercegovine.

O kakvom se zakonu radi?

Vlasti Republike Srpske predložile su izmjene i dopune Krivičnog zakonika ovog entiteta kojima se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim zakonskim izmjenama najavljuju se novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 maraka (od oko 2.500 evra do 25.000 eura). Prema nacrtu, za klevetanje nisu predviđene zatvorske kazne.

„Djelo protiv ugleda i časti“ izbačeno je u novembru 2002. godine iz Krivičnog zakona Federacije BiH odlukom Paddyja Ashdowna, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

OHR je, koristeći Bonnske ovlasti, istovremeno u ovom entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Narodna skupština Republike Srpske je ranije, u julu 2001. godine, klevetu prebacila iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete RS.

Time je BiH prije više od 20 godina postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu.

Protiv kriminaliziranja klevete su novinari zaposleni u medijima koji su kritični prema vlastima, ali i oni koji se percipiraju kao „bliski vlastima“ u RS-u.

Iz Savjeta Evrope su u dvije rezolucije naglasili da nije u skladu sa standardima ljudskih prava da kleveta bude u okviru krivičnih zakona.

Misija Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) u BiH ranije je pozvala nadležne da odustanu od ove kriminaliziranja klevete.

Iz Delegacije EU u BiH su naveli da bi ovo bilo protivno međunarodnim preporukama. Iz Ambasade SAD-a u BiH su naveli da represivne vlasti koriste takve zakone na štetu novinara.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, najavio je 8. marta i da će u tom bh.entitetu također uskoro biti donesen zakon po uzoru na Akt o registraciji stranih agenata koji postoji u SAD-u.

Prema njegovim riječima, zakon će podrazumijevati obavezu prijavljivanja svih transakcija i „svega što rade“ nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend