29. jan 2019.

Protestna stranka pozivom na linč protiv novinarke

Protestna oporbena stranka Živi zid je teško verbalno napala novinarku koja je upozorila na njihove navodne financijske malverzacije i netočne informacije koje plasiraju o obrazovanju svojih lidera. Vlada, Hrvatsko novinarsko društvo i javnost su osudili takvu metodu obračuna, a iz Živog zida odgovaraju da se - moraju braniti. Prema anketama, oni su treća najpopularnija stranka u Hrvatskoj.

Hrvatsko novinarsko društvo i velik dio javnosti zgroženi su i ogorčeni pozivom oporbene stranke Živi zid u plaćenom oglasu na njihovoj Facebook stranici na javni linč novinarke Jutarnjeg lista Željke Godeč, koja je napisala da je državna revizija dostavila Državnom odvjetništvu njihove financijske izvještaje, da su njihovi navodni donatori u svari većinom socijalni slučajevi, a da se zamjenica predsjednika stranke, koja je također i njegova supruga lažno predstavlja kao inženjerka građevine, a da taj studij nije čak niti upisala.

Živi zid ju je među ostalim nazvao lažljivicom bez moralnog kompasa, a među gotovo 300 komentara od blažih je bio onaj da bi novinarku trebalo – šakomicinom.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je takvo ponašanje Živog zida – nedopustivo.

„Na nju se i osobno nasrnulo, bez da se pritom demantira bilo koji njen argument koji je navela. Na njene argumente krenulo se salvom uvreda i prozivanja, što je osobito opasno, jer je ispod te objave na Facebooku bilo puno komentara koji su je vrijeđali na osobnoj razini, i mi tražimo da institucije reagiraju“, ističe Zovko.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako su u demokratskoj državi svi oblici pritisaka na medije i novinare koji rade svoj posao neprihvatljivi.

„Neprihvatljiv je pritisak kada se netko na takav način ide obračunavati sa novinarom, a ne iznoseći kontraargumente. Nije dobro ni kada se poseže za tužbama protiv novinara i medija“, rekla je Obuljen Koržinek.

Manja stranka vladajuće koalicije Hrvatska narodna stranka nazvala je Živi zid „populistima opasnih namjera koji se po uzoru na totalitarne režime ne ustručavaju pozivati na javni progon onih koji se usuđuju propitkivati njihov rad“.

Napadnuta novinarka Željka Godeč najavila je da će tužiti one koji su je vrijeđali, a koje ne štiti imunitet, a glavni urednik Jutarnjeg lista koji je objavio napadnuti članak Goran Ogurlić kaže da je ovaj poziv Živog zida na linč za svaku osudu.

„Smatramo ga neprimjerenim i zahtijevamo ispriku Živog zida, jer je tekst kojeg je naša kolegica objavila bio utemeljen i na činjenicama koje je dobila od službenih izvora i službenih institucija. Ovaj poziv na linč naše novinarke neće nas zaustaviti“, navodi Ogurlić.

Na napade zbog njihovog poziva na linč Željke Godeč odgovorio je čovjek iz druge garniture Živog zida Davor Popović. Kaže kako se Jutarnji list treba ispričati – njima, a da su na Facebooku primjereno reagirali jer su na to bili – prisiljeni.

„Moramo se braniti od napada na našu stranku! Mi smo mlada stranka i trenutno jedina alternativa na političkoj sceni. Mi smo prijetnja postojećem sustavu i zbog toga nas napadaju svim silama, svim sredstvima koja posjeduju, a oni su vrlo moćni“, riječi su Popovića.

Živi zid sada u Saboru ima tri zastupnika, međutim, ankete kažu kako bi – da su sutra izbori – za njih glasalo gotovo 14 posto hrvatskih građana.

Politička analitičarka i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor svjedočila je početku karijere aktualnih lidera Živog zida, jer su oni ime u javnosti stekli dijelom odupiranjem ovrhama, a dijelom prosvjedima pred strankama i stanovima političara, a ona se pod svojim prozorom od sadašnjih saborskih zastupnika naslušala svakakvih prostota.

Kosor za RSE kaže kako ponašanje lidera Živog zida pokazuje svu apsurdnost i bijedu hrvatske politike danas.

„Budući da oni rastu i budući da oni nakon sljedećih parlamentarnih izbora možda imaju čak i šansu sudjelovati i u vlasti. Dakle, to je jedno sveopće kaljužanje u kojem su oni u jednom trenutku preuzeli štafetu i nose je“, kaže Jadranka Kosor.

Ona ovaj napad na novinarku stavlja u kontekst niza recentnih napada na novinare zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji na pitanje o proračunu novinarima odgovara neka se sami kandidiraju ili kada novinarkama kaže da „grakću“.

Što se Živog zida tiče, ona upozorava da im se nitko u hrvatskom javnom i političkom prostoru ne suprotstavlja.

„Znate zašto? Nitko od relevantnih političkih snaga i pojedinaca se to ne usudi, zato što se boje. Zato što se boje jezika dotičnih ljudi i njihovih akcija. Dakle, nitko se adekvatno ne suprotstavlja, je l’ tako?“, zaključuje Kosor.

1 komentar za: “Protestna stranka pozivom na linč protiv novinarke

  1. rodoljub

    „Zivi zid“ je na udaru jer razotkriva prljavu politiku hrvatske vlade i postaje ozbiljan konkurent HDZ-u . HDZ je stranka koja odgovara CIA-NATO gospodarima . Zapadna demokratija je velika laz i prevara.

    29. јан 2019. at 16:04

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend