27. jan 2023.

SafeJournalists: Fizički napad na novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu u Albaniji

Dve osobe fizički su napale novinara Report TV-a Elvisa Hilu i njegovu suprugu u sredu, 25. januara u Leži, Abanija.

Elvis Hila izveštavao je za Report TV i shkiptarja.com o sudskoj odluci u Leži. Nakon njegovog izveštavanja, dve osobe su fizički napale njega i njegovu suprugu Beneretu Hilu, koju su počinioci udarili u glavu dok je pokušavala da interveniše i podigne telefon koji je pao usled napada. Novinar je zbog nasilja zadobio prelome i zajedno sa suprugom je otišao u bolnicu. Nakon toga su incident prijavili policiji.

Policija je reagovala na ovaj napad. Specijalisti za istraživanje zločina Policijske stanice Leže raspisali su potragu za dvojicom počinilaca.

Ovo nije prvi put da je Hila izložen napadima zbog svog novinarskog rada. SafeJournalist mreža reagovala je 2020. na nezakonito pritvaranje Elvisa Hile od strane policije.

„Ovo je veoma ozbiljan slučaj napada na lokalnog novinara, a sve pogoršava i činjenica da je njegova supruga žrtva. Ovo je takođe pokazatelj poteškoća sa kojima se novinari suočavaju kada izveštavaju o kriminalu ili organizovanom kriminalu. S druge strane, ceni se brza reakcija vlasti i javna solidarnost i podrška Elvisu Hili” – Blerjana Bino, predstavnica SafeJournalists mreže iz Albanije.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovaj slučaj i poziva nadležne organe da temeljno istraže incident i privedu počinioce pravdi. Takođe pozivamo nadležne organe da obezbede bezbednost novinara.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 26.01.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend