20. apr 2021.

SJ: Pritisak države i fizički napad na albanske novinare

U proteklih nekoliko dana u Albaniji su se dogodila dva ozbiljna slučaja ugrožavanja slobode novinarstva.

Državni pritisak na albanske novinare Andi Bušatija i Armanda Škulakua

16. aprila u 13:30, u Tirani, Andi Bušati i Armand Škulaku, vlasnici i urednici onlajn medija Lapsi.al, pozvani su na saslušanje u tužilaštvo od strane Specijalnog tužilaštva protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPAK) u okviru formalno otvorene istrage o curenju informacija o masovnom sistemu praćenja sa 910.000 datoteka ličnih podataka građana (navodno skup podataka Socijalističke partije Albanije koji se koristi u izborne svrhe).

Bušati je izjavio da su tužioci tražili da navede izvor odakle je pribavio informacije i da je Lapsi.al odbio da ih pruži kako bi zaštitio svoj izvor informacija. Nejasno je da li su zvanično pokrenute krivične istrage protiv novinara.

Lapsi.al, a zatim i drugi mediji objavili su detalje velike baze podataka koja je sadržala lične podatke više od 910.000 birača.

Podaci su sadržali matični broj, ime, ime oca, prezime, datum rođenja, mesto glasanja, mesto rođenja, šifru prebivališta, broj telefona, da li su imigranti i ako jesu, iz koje zemlje, da li je verovatno da će glasati za Socijalističku partiju, rodno mesto, ime poslodavca i pokrovitelja.

Bušati je sastanak sa tužiocima opisao kao „kratak“ , i pozvao ih je da u potpunosti istraže kako su lični podaci građana završili u rukama političke stranke.

„Ne verujem da će tužilaštvo saznati istinu o ovom događaju“, rekao je Bušati.

„Ovo pitanje se tretira jednostavno kao curenje ličnih podataka i kao takvo nije u nadležnosti Specijalnog tužilaštva protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali ovo je u stvari mnogo gore, to je izborno krivično delo“, dodao je Bušati.

Ovo je bio prvi put da je pozvan u Specijalno tužilaštvo protiv organizovanog kriminala i korupcije. 19. aprila Lapsi.al je objavio da je Specijalno Tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala naložilo trenutno izvršenje sudske naredbe koja zahteva od Lapsi.al-a da dostavi dokaze o tome kako su došli u posed navodnog dokument koji sadrži lične podatke 910.000 ljudi. Nakon ovoga, Lapsi je potvrdio da ostaju pri tome da odbijanju da predaju bazu podataka i tako otkriju svoj izvor. Ostaje nejasno da li su tužioci preduzeli bilo kakvu akciju protiv političara ili političkih partija navodno umešanih u skandal. Jedini potez koji su do sada bio je protiv Lapsi i njenih novinara.

„To je uznemirujuće, proboj podataka koji uključuje lične podatke građana Tirane, očigledno je kršenje Ustava, Zakona o zaštiti privatnih podataka i daleko je od Opšte uredbe o zaštiti podataka EU. Vlasti u Albaniji trebalo bi da vodite transparentnu istragu. Ključno je dozvoliti medijima da rade svoj istraživački posao, da zaštite svoje izvore, ali u isto vreme mediji se takođe moraju pridržavati etičkih kodeksa profesije. Ono što me brine je da su do sada pod istragom samo novinari, a ne i javne vlasti ili druge institucije koje bi mogle biti odgovorne za tako skandalozne podatke kršenje“, rekla je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists u Albaniji.

Napad na albanskog novinara Ronalda Šarku i njegovu ekipu

Još jedan slučaj dogodio se na izbornom sastanku gradonačelnika Tirane ErionVeliaja u Kavaji i pretvorio se u incidente protiv snimajuće ekipe televizije Ora News i novinara Ronalda Šarke.

Oko podneva, 18. aprila, prema do sada poznatim informacijama, novinar Ronaldo Šarka i njegov tim bukvalno su izgurani sa tog političkog skupa.

U intervjuu u studiju Ora News-a, novinar Ronaldo Sharka rekao je: „Bio sam sa mikrofonom, sa karticom, sa medijskim logotipom, lako prepoznatljiv i obratio sam se gospodinu Veliaju zbog pitanja od interesa javnosti, ali situacija je bila vrlo ozbiljna i tu sam shvatio da nešto nije u redu. Veliajia od medija nisu branili njegovi telohranitelji, telohranitelji opštine, to je već postalo normalno za mene i druge kolege. Bilo je ljudi koje nikada nisam video, njih četrdesetak koji su odgurnuli celu ekipu.“

Ronaldo Šarka je podneo prijavu lokalnoj policiji. Nema reakcije gradonačelnika u vezi sa ovim.

Prethodne nedelje,12.aprila,  njegovog kolegu Isa Miziraja, takođe novinara iste TV stanice, gradonačelnikovo obezbeđenje je fizički sprečilo da mu postavi pitanje.

„Gradonačelnik odbija da odgovori na naša pitanja koja su pitanja od javnog interesa, i u više prilika je verbalno napao naš medij“, rekao je Isa Miziraj za  mrežu SafeJournalist.

Ronaldo Šarka izrazio je zabrinutost zbog „nedostatka spremnosti gradonačelnika da odgovori na pitanja novinara i kontinuiranog neprijateljstva prema ovom mediju posebno“.

„Novinari i medijski profesionalci televizije Ora News obelodanili su razne incidente sa gradonačelnikom Tirane, a ovo pitanje je zabrinjavajuće za slobodu medija, ali i za transparentnost i odgovornost lokalne vlasti. Sada kad su novinari Ora News-a podneli prijave lokalnoj policiji, najvažnije je da vlasti to pravilno istraže“, rekla je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji.

Mreža SafeJournalists, koja broji više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i osuđuje napad na TV ekipu, ali takođe izražava zabrinutost zbog pritiska na novinare da obelodane svoje izvore. U prvom slučaju, SafeJournalist Network očekuje da vlasti u Albaniji  vode transparentnu istragu, a u drugom slučaju očekujemo od gradonačelnika da reaguje na ove navode i ogradi se od napada na novinare.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o oba ova slučaja.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2021

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend