18. jul 2023.

Mreža Sejfdžurnalists: Nedopustivo zastrašivanje novinara u BiH i Albaniji

Regionalna mreža Bezbedni novinari (SafeJournalists) snažno je danas osudila krađu opreme novinara portala Žurnal u Bosni i Hercegovini, pretnje novinarima televizije Siri u Albaniji i napad na novinarku albanskog ogranka Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Foto: Pixabay

Mreža je saopštila da „najoštrije osuđuje“ krađu opreme novinarke i urednika Žurnala, Žane Karić-Gauk i Eldina Karića, kojima je nepoznata osoba provalila u stan 15. jula i ukrala im dva računara, dok su proslavljali 14. godišnjicu osnivanja tog portala.

Udruženje BH novinari ocenilo je taj incident kao „ciljani pokušaj zastrašivanja“ novinara i urednika portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri vodeći političari i državni funkcioneri u Bosni i Hercegovini, navodi se.

Mreža Bezbedni novinari je navela da „najoštrije osuđuje“ i pretnje novinarima televizije Siri, novinarki Marsi Koreši i njenim saradnicima, dok su izveštavali sa skupa vladajuće Socijalističke partije u albanskom gradu Rogožina, uoči lokalnih izbora 23. jula.

Dok su izveštavali o ručku za nastavnike, lekare i druge administrativne radnike, koji je kandidat Socijalističke partije Edison Memola organizovao iako je taj čin zabranjen, njegovi rođaci su pretili novinarima i maltretirali ih, zahtevajući da prestanu sa izveštavanjem, navodi se.

Direktor mreže Bezbedni novinari Dragan Sekulovski rekao je da je „duboko zabrinut zbog nedavnih incidenata koji uključuju zastrašivanje i krađu, usmerenih na novinare u Bosni i Hercegovini i Albaniji“.

„Ovo nije samo napad na novinare, već napad na demokratiju i pravo na slobodu govora. Ne možemo dozvoliti da strah i zastrašivanje ometaju našu potragu za istinom. Čvrsto stojimo protiv ovih napada i nastavićemo da težimo ka svetu u kojem novinari mogu da rade bez straha od odmazde“, kazao je Sekulovski.

Mreža je izrazila zabrinutost „zbog klime koja se stvara prema novinarima“ i pozvala državne institucije da reaguju na navedene slučajeve i da pokažu da štite prava novinara i medijskih radnika i da poštuju demokratiju i slobodu govora.

Regionalna mreža je osudila i verbalni napad gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja na novinarku albanskog ogranka BIRN-a Olu Džamu, posle objavljivanja teksta o istrazi u slučaju spalionice u Albaniji.

Taj incident, koji je posledica istraživanja o slučaju korupcije koji uključuje političare i visoke javne zvaničnike u Albaniji, izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa stanjem slobode štampe i javnog diskursa u toj zemlji, navela je mreža.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend