21. mar 2023.

SafeJournalists: Zaustaviti nasilje nad novinarima i aktivistima u Bosni i Hercegovini

Više novinara i aktivista napadnuto je u Banjoj Luci 18. marta uveče, ispred kacelarije u kojoj je orgnaizovan susret članova LGBTIQ+ zajednice iz cele Bosne i Hercegovine, sa ciljem da pogledaju tematski dokumentarni film i diskutuju o pravima ove zajednice i njihovoj zaštiti. Ranije tog dana, policija je odlučila da zabrani okupljanje Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa zbog “bezbednosnih rizika“.

Aktivisti su odlučili da se ipak okupe, u zatvorenom prostoru, a njih 15ak, uključujući i novinare, napala je grupa od 30-40 huligana. Policija nije učinila ništa da zaštiti učesnike skupa, a novinarima nije obezbedila da nesmetano obavljaju svoj posao. Nakon incidenta, jedan deo aktivista i novinara pokušalo je da pobegne, dok je drugu grupu policija evakusala u policijsku stanicu u Banja Luci, gde su ispitivani u svojstvu oštećenih.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari kaže da za napad u Banjoj Luci odgovornost snose predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačenik Banje Luke Draško Stanivuković, koji su danima pre samog incidenta huškali i širili mržnju prema LGBTIQ+ zajednici i svima koji ih podržavaju. „Ova dvojica političara nisu javno govorili o ljudskim pravima te manjinske zajednice, kako bi bilo normalno u demokratskim državama; nisu govorili o tome kako je nedopustivo suprotstavljanje ljudskih prava jedne grupe u odnosu na drugu, nisu govorili o sprečavanju diskriminacije… Oni su u svojim izjavama u prvi plan stavljali šta oni vole a šta ne, kakav je njihov svetonazor u odnosu na LGBTIQ+ zajednicu, kao da su privatne osobe, a ne nosioci najviših funkcija u ovom entitetu“, kaže Rudić i dodaje da „isti stepen odgovornosti snosi i policija, jer je postupala u skladu sa ´željama´ političara, a ne u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske i vlastitom institucionalnom obavezom da zaštiti manjinske grupe od nasilja većine“.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje ovaj napad i pridružuje se svojoj članici Udruženju BH novinari i pruža podršku napadnutim novinarima Vanji Stokić i Melani Isović, novinarki Vanji Šunjić i fotoreporteru Ajdinu Kamberu. Mreža traži hitnu istragu napada na novinare i aktiviste, te otkrivanje napadača i onih koji stoje iza ovog napada. Takođe, apelujemo na nosioce vlasti da se suzdrže od izjava koje podstiču nasilje i govor mržnje.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 20. mart 2023.

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend