21. mar 2023.

SafeJournalists: Zaustaviti nasilje nad novinarima i aktivistima u Bosni i Hercegovini

Više novinara i aktivista napadnuto je u Banjoj Luci 18. marta uveče, ispred kacelarije u kojoj je orgnaizovan susret članova LGBTIQ+ zajednice iz cele Bosne i Hercegovine, sa ciljem da pogledaju tematski dokumentarni film i diskutuju o pravima ove zajednice i njihovoj zaštiti. Ranije tog dana, policija je odlučila da zabrani okupljanje Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa zbog “bezbednosnih rizika“.

Aktivisti su odlučili da se ipak okupe, u zatvorenom prostoru, a njih 15ak, uključujući i novinare, napala je grupa od 30-40 huligana. Policija nije učinila ništa da zaštiti učesnike skupa, a novinarima nije obezbedila da nesmetano obavljaju svoj posao. Nakon incidenta, jedan deo aktivista i novinara pokušalo je da pobegne, dok je drugu grupu policija evakusala u policijsku stanicu u Banja Luci, gde su ispitivani u svojstvu oštećenih.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari kaže da za napad u Banjoj Luci odgovornost snose predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačenik Banje Luke Draško Stanivuković, koji su danima pre samog incidenta huškali i širili mržnju prema LGBTIQ+ zajednici i svima koji ih podržavaju. „Ova dvojica političara nisu javno govorili o ljudskim pravima te manjinske zajednice, kako bi bilo normalno u demokratskim državama; nisu govorili o tome kako je nedopustivo suprotstavljanje ljudskih prava jedne grupe u odnosu na drugu, nisu govorili o sprečavanju diskriminacije… Oni su u svojim izjavama u prvi plan stavljali šta oni vole a šta ne, kakav je njihov svetonazor u odnosu na LGBTIQ+ zajednicu, kao da su privatne osobe, a ne nosioci najviših funkcija u ovom entitetu“, kaže Rudić i dodaje da „isti stepen odgovornosti snosi i policija, jer je postupala u skladu sa ´željama´ političara, a ne u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske i vlastitom institucionalnom obavezom da zaštiti manjinske grupe od nasilja većine“.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje ovaj napad i pridružuje se svojoj članici Udruženju BH novinari i pruža podršku napadnutim novinarima Vanji Stokić i Melani Isović, novinarki Vanji Šunjić i fotoreporteru Ajdinu Kamberu. Mreža traži hitnu istragu napada na novinare i aktiviste, te otkrivanje napadača i onih koji stoje iza ovog napada. Takođe, apelujemo na nosioce vlasti da se suzdrže od izjava koje podstiču nasilje i govor mržnje.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 20. mart 2023.

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend