27. jun 2022.

Sever: Regionalni javni medijski servisi gube poverenje građana

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever izjavila je da regionalni javni medijski servisi gube poverenje građana i da za to najveću krivicu snose zaposleni u tim medijskim kućama.

Ona je izjavila da su zaposleni krivi jer ne rade ono što bi trebalo da rade, jer ne ispunjavaju obavezu da budu hrabri i da pomažu onima koji su slabi i ugroženi.

„Ako me pitate za budućnost javnog medijskog servisa, ona, čini se nije baš svetla, iako smatram da bi trebalo da bude i da bi se za njegovu budućnost trebalo svi zajedno boriti, pogotovo mi iznutra, koji moramo postati svesni svoje uloge i odgovornosti, ali i svesni koliko javni servisi mogu pomoći medijskom okruženju i drugima“, rekla je Maja Sever, koja i sama radi na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

Ona je rekla da je dužnost novinara da preispituje sve i svakoga.

„Radim više od 30 godina u novinarstvu i uverila sam se mnogo puta da se stvari menjaju. Sada si gore, a vrlo lako možeš završiti i dole. Mnogo puta sam svedočila da se neko ko je bio pri vlasti, ili da tako kažemo – u milosti, potom našao na udaru“, rekla je ona.

Maja Sever je istakla da od osamdesetih postoji trend urušavanja položaja i ugleda novinara.

„Izgubili smo poziciju i to ne samo na ovim prostorima, koju smo osamdesetih imali u društvu. Uprkos internetu i društvenim mrežama, uprkos tome što danas postoje brojni izvori informisanja, mislim da je pozicija profesionalnog novinara sve važnija“, rekla je ona.

Dodala je da živimo u vremenu kada su novinarima kacige i „panciri“ postali osnovni deo opreme i to ne samo na ratnim područjima.

„Novinari su izloženi snažnim pritiscima i na svojim radnim mestima i tokom izveštavanja sa terena, na protestima… Da ne govorimo o onlajn-zlostavljanjima i napadima, koji su gotovo svakodnevni“, rekla je Maja Sever.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend