07. mar 2022.

Srpski nacionalni savet Crne Gore: Prekid saradnje s medijima iz Srbije, radnicima – otkaz

Srpski nacionalni savet Crne Gore saopštio je da je, zbog izuzetno teškog materijalnog položaja, na sednici kolegijuma srpskih medija održanoj 3. marta 2022. godine u Srpskoj kući u Podgorici, donesena odluka da se smanji broj aktivnosti, medijskih sadržaja i broj angažovanih saradnika.

„Nemogućnošću da se finansijski problem srpskih medija u ovom trenutku reši iznuđeno je da se do daljeg otkaže saradnja sa redakcijama Srpske RTV u Beogradu, Pljevljima i Nikšiću, da se prekine redovno štampanje časopisa ‘Srpske novine’, da se zatvori kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći diskriminisanim građanima srpske nacionalnosti, da se zatvori knjižara srpskih izdavača ‘Sv. Sava’, da se prekine sa redovnim organizovanjem Akademskih tribina, da se uskrati redovno stipendiranje uspešnih studenata srpske nacionalnosti i mnogo drugih važnih projekata za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore.

Kako dalje piše, Savet je ranije s pravom očekivao da će se „nešto u tretmanu srpskog naroda, njegovom statusu i potrebama, kvalitetno promeniti“, kao i da politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori „ne samo da o tome nisu vodili računa, već su i iz njima poznatih razloga nemušto prećutkivali očiglednu diskriminaciju i neravnopravnost srpskih organizacija“, vodeći, kako se navodi, daleko više računa o manjinskom statusu Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata.

„Srpski nacionalni savet je godinama ulagao maksimalne napore da stvori uslove za formiranje i održavanje medijskih i kulturnih organizacija, ali ni u jednom trenutku u tim namerama nije osetio solidarnost onih koje je u proteklom vremenu neskriveno podržavao, zbog čega je godinama trpeo neskrivenu diskriminaciju od odnarođene crnogorske vlasti“, stoji u saopštenju.

Iz Saveta navode da je kampanja protiv srpskih medija i organizacija otpočela pre više od pet godina brutalnom diskriminacijom po svim pitanjima od strane državnih institucija Crne Gore, kao i da su sve srpske organizacije koje su se bavile zaštitom identiteta srpskog naroda izopštene iz Ustavom i Zakonom stečenog prava garantovane podrške.

„Kako ne vidimo izvesnost rešavanja ovog izuzetno teškog materijalnog položaja srpskih medija, trenutni prekid saradnje, za sada, sa naša 24 saradnika biće samo početak urušavanja onoga što je stvarano više od deset godina“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend